ZZ.lv ARHĪVS

Modinās pasaku, priecāsies par tulpju ziedēšanu un zirgiem (FOTO)

zz.lv

2016. gada 13. maijs 00:29

907
Modinās pasaku, priecāsies par tulpju ziedēšanu un zirgiem (FOTO)

Pilnā plaukumā ziedot saldrūgtenajām ievām, Tērvetē sestdien norisināsies vasaras sezonas atklāšanas svētki «Pasakas modināšana». Pārsteidzošiem notikumiem un stāstiem bagātajā mežā aicināts ikviens, kurš sapņo, tic pasakām un prot raudzīties pasaulē bērna acīm, aicina «Latvijas valsts mežu» (LVM) dabas parka Tērvetē TIC vadītāja Lilita Kauste.

LVM dabas parkā Tērvetē netrūks ne prieka, ne pasaku un stāstu – no pulksten 12 līdz 17 paredzēti meistarstiķi, sarunas un pārsteigumi Rūķu sētā ar vietējās Rūķu saimes pārstāvjiem, bet jaunajā rūķu pilsētā Čiekurē no pulksten 12 līdz 13 uzstāsies Čučumuiža ar jaunu koncertizrādi. Savukārt noslēpumainajā Pasaku mežā no pulksten 12 līdz 17 aicina rakstnieces Annas Brigaderes pasaku lugu tēli. Tikmēr Atrakciju laukumā parka viesi varēs baudīt teatralizētu uzvedumu «Mosties, Pasaka!».

Tiem, kas vēlas pacelties virs zemes, iespējams pārbaudīt savus spēkus Laimīgās zemes Gaisa takās. Par to apmeklējumu gan jānorēķinās atsevišķi, bet bezmaksas ieejas biļeti parka apmeklētājiem LVM sestdien dāvinās bez maksas. Pasaku bānītis no stāstiem apvītā meža sagurušos tomēr sola izvest saskaņā ar cenrādi.

Kroņauces «Viestardos», pavisam netālu no LVM dabas parka Tērvetē, atrodas krāšņi ziedošs tulpju lauks. 14. maijā «Viestardu» saimnieki aicina uz Tulpju svētkiem. Plānojot brīvdienas Pasaku mežā, var ielūkoties arī kaimiņu veikumā un priecēt sirdi ar ziedošo tulpju krāšņumu.

Mūžzaļās egles un priedes saulainajās dienās izceļas uz siltuma viļņa atmodinātā dzeltenīgi zaļā lapu koku fona. LVM dabas parkā Tērvetē zinošo un allaž darbīgo Rūķu saimes pārstāvju gādībā var uzzināt koku sēkliņu glabātos stāstus. Rūķu sētā ne tikai rīt, bet visu maiju varēs uzzināt par interesantām, izzinošām un praktiskām lietām – kā atšķirt priedes un egles sēkliņas, cik daudz rūpju un darba jāiegulda, lai augtu mežs. Katrs no mums var iesēt mežu un saprast, kā Latvijas «zaļais zelts» aug un veidojas.

Rūķi atklās priežu sēkliņu sēšanas un dīgšanas noslēpumu, pastāstīs par vides nosacījumiem, kas jāievēro, lai izaugtu skaista priedīte, un dos iespēju pašam pamēģināt iesēt mazu priedes sēkliņu kūdras šūpulī. Vai zināji, ka sēkliņa līdz mazai priedītei, gatavai stādīšanai mežā, aug trīs gadus? Tas ir mazas sēkliņas varoņdarbs – izaugt par skaistu, staltu priedi! Un varbūt ir vērts savai priedītei dot vārdu, tā padarot to par savu, lolojamu un saudzējamu.

Ikvienam, kam radīsies interese par kociņu sēšanu, Rūķis dāvinās priedes sēkliņas, lai dotu iespēju katram no mums iesēt mežu. Tas nav vienkārši, bet ar mīlestību, rūpēm un neatlaidību viss ir iespējams.

Savukārt laukumā pie akciju sabiedrības «Agrofirma «Tērvete»» ēdnīcas «Saime» pulksten 12 sāksies Latvijas Jātnieku federācijas ieskaites sacensības pajūgu braukšanā. Skatītājiem būs iespēja pavizināties ar ponijiem un zirgu pajūgā.



Foto: Tērvetes dabas parks, Latvijas Jātnieku federācija un Raitis Puriņš