ZZ.lv ARHĪVS

Uz Tulpju svētkiem sestdien un svētdien aicina Tērvetes pagasta «Viestardi» (FOTO)

Santa Logina

2016. gada 11. maijs 22:14

40588
Uz Tulpju svētkiem sestdien un svētdien aicina Tērvetes pagasta «Viestardi» (FOTO)

««Viestardi» tāpēc, ka Tērvetē bija ķēniņš Viestards, un mēs jau neesam sliktāki par ķēniņiem,» smaidot un daloties vērienīgajās iecerēs, saka Gundars Lācis, kurš Kroņauces mājās kopā ar dzīvesbiedri Kristīni Liniņu saimnieko pirmo gadu, lepojas ar 400 šķirņu tulpēm un topošās sievas konditores prasmēm. Abi kopā plāno atvērt vietējo labumu veikaliņu.

Gundars rāda fotogrāfijas, lai redzam, kā bijis pirms gada. Vēl pērnvasar nekas neliecināja, ka tagadējo «Viestardu» pagalms varētu saplaukt simtos krāsainu ziedu un ar savu smaržu vilināt dobēs pavadīt minūtes. Taču šodien tas zied pilnā plaukumā, ļaujot saimniekam lepoties ar 400 šķirņu tulpēm, ko katrs varēs novērtēt šajā nedēļas nogalē Tulpju svētkos un vēl pēc tam. Šis būs jau piektais gads, kad tie tiks svinēti – «Viestardos» gan pirmais. Pagalmā tirgosies mājražotāji, paredzēta kultūras programma, neiztrūks arī tradicionālā ugunskurā vārītā zupa un lielā kūka. Taču visa centrā būs tulpes, kas šogad, mālaino augsni nomainījušas pret smilšainu un labi pabarotas, krāšņi uzziedējušas.

Gundars tulpju rūpalu pārņēmis no mammas, kurai sācis piepalīdzēt no 14 gadu vecuma. Tā pagājuši jau gadi 20–25. Gundars lēš – kopš pašiem ir savs stūrītis, ņems tās pilnīgā pārziņā. Bijuši brīži, kad visu gribējis mest pie malas, taču tad ziedēšanas krāšņums un prieks ņēmis virsroku. Darbs gan ir grūts – katru gadu tulpju sīpolus norakt, žāvēt, notīrīt, šķirot un oktobrī atkal stādīt zemē. Pagājušajā gadā stādījuši līdz decembrim, mamma arī palīdzējusi. «Kopš mums ir savs stūrītis, piedomāšu pie kolekcijas apjoma. Daudz klāt neņemšu, man ir atļauts vēl tas gabaliņš,» Gundars smaidot rāda uz tālāko pagalma stūri. Jāatstāj arī dobes dzīvesbiedres rabarberiem un zemenēm, ko likt kūkās.


Foto: Raitis Puriņš. Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 12. maija, «Zemgales Ziņās»