ZZ.lv ARHĪVS

Jānis Zariņš maģistra darbā vērtējis Jelgavas novada un pilsētas uzņēmējdarbību (FOTO)

Santa Logina

2016. gada 10. maijs 18:13

2465
Jānis Zariņš maģistra darbā vērtējis Jelgavas novada un pilsētas uzņēmējdarbību (FOTO)

LLU Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes maģistrs Jelgavas novada pašvaldības jaunatnes lietu koordinators Jānis Zariņš par darbu «Uzņēmējdarbības izvērtējums un attīstības virzieni Jelgavas novadā un pilsētā» saņēmis Latvijas Zinātņu akadēmijas Jauno zinātnieku balvu. 

Maģistra darbā Jānis turpinājis jau bakalaura darbā sākto pētījumu. Pamatstudiju noslēgumā viņš izvērtējis uzņēmējdarbību Jelgavas novadā, taču pirms gada aizstāvētajā maģistra darbā vērtēta arī uzņēmējdarbība pilsētā.

Jānis stāsta, ka no 2002. līdz 2015. gadam Jelgavas novadā reģistrēto uzņēmumu skaits sasniedzis 62 procentus, kas ir vairāk nekā likvidēto uzņēmumu – 38 procenti. Savukārt Jelgavā reģistrēts 71 procents uzņēmumu, bet likvidēti – 29 procenti.​​ «Pozitīvi vērtējams fakts, ka pēdējos gados Jelgavā ik gadu tiek reģistrēti vairāk nekā 300 jaunu uzņēmumu, kas ir vairāk nekā laika posmā no 2008. līdz 2010. gadam,» tā Jānis. Viņš arī norāda, ka ar katru gadu pilsētā un novadā likvidēto uzņēmumu skaitam ir tendence samazināties. Lai gan šobrīd lielākoties jaunie uzņēmēji izvēlas reģistrēt sabiedrību ar ierobežotu atbildību, puse no visiem Jelgavas novada uzņēmumiem ir zemnieku saimniecības.

Likumsakarīgi, ka novada uzņēmēji ir lielākoties lauksaimnieki. Citas izplatītākās uzņēmējdarbības jomas ir kokapstrāde un derīgo izrakteņu ieguve, attīstās tirdzniecības, pakalpojumu uzņēmumi, amatnieku darbnīcas un mājražotāji, kas iesaistās tūrisma produktu tirgū. Savukārt pilsētas uzņēmēji nodarbojas ar apstrādes rūpniecību, būvniecību, vairumtirdzniecību, mazumtirdzniecību un citām nozarēm. Apstrādes rūpniecībā dominējošās nozares ir metālapstrāde, mašīnbūve, kokapstrāde, plastmasu pārstrāde un pārtikas ražošana. 

Jelgavas novadā darbojas dažādu nozaru uzņēmumi. «Uzņēmējdarbība novadā ir cieši saistīta ar vietējo resursu izmantošanu. Lauksaimniecība ir visplašāk pārstāvētā nozare, kas nodrošina lielāko daļu darbavietu. Tomēr ir arī pietiekami lieli būvniecības, pārtikas ražošanas un pakalpojumu sniegšanas uzņēmumi, kas dod savu ieguldījumu novada ekonomikā un attīstībā, nodrošinot iedzīvotājiem iespēju saņemt pakalpojumus un iegādāties nepieciešamās preces savā novadā. Novadā ekonomiski aktīvo iedzīvotāju ir vairāk nekā 60 procentu, un tas labvēlīgi iespaido pašvaldības ekonomisko situāciju,» skaidro pētījuma autors. Viņš arī secinājis, ka bezdarba līmenis kopš 2010. gada samazinājies gan novadā, gan pilsētā.

«Novada uzņēmēju priekšrocība ir iespēja veidot sadarbību ar LLU, tai skaitā mācību un pētījumu saimniecībām «Vecauce» un «Pēterlauki», attīstot jaunas saimniekošanas, produkcijas pārstrādes un uzglabāšanas metodes šajā nozarē,» tā Jānis. Savukārt Jelgavā dominē mikrouzņēmumi. Pilsētas uzņēmumi lielākoties darbojas tādās nozarēs kā vairumtirdzniecība, mazumtirdzniecība, automobiļu un motociklu remonts, profesionālie, zinātniskie un tehniskie pakalpojumi, būvniecība, operācijas ar nekustamo īpašumu, transports un uzglabāšana un apstrādes rūpniecība.


Foto: Raitis Puriņš. Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 5. maija, «Zemgales Ziņās»