ZZ.lv ARHĪVS

Latvijā darbojas 59 biogāzes ražotnes, aptuveni trešdaļa – Zemgalē

Agnese Leiburga

2016. gada 10. maijs 18:04

4418
Latvijā darbojas 59 biogāzes ražotnes, aptuveni trešdaļa – Zemgalē

Biedrība «Latvijas Biogāzes asociācija» dibināta 1994. gadā un ir viena no vecākajām nevalstiskajām organizācijām Latvijā, kas darbojas atjaunojamās enerģijas jomā. Par situāciju biogāzes nozarē «Ziņām» stāsta asociācijas valdes priekšsēdētājs Andis Kārkliņš.

– Kad Latvijā tapa pirmās biogāzes iekārtas?
Pirmā biogāzes stacija uzcelta jau 1980. gadā. Tās otrā kārta tapa, šķiet, 1984. gadā, un šī ražotne darbojās līdz 1995. vai 1996. gadam. Biogāzes stacija tika uzcelta toreizējā padomju saimniecībā «Ogre» pie 3000 cūku fermas «Papardes». Vilis Dubrovskis tur veica plašus zinātniskus un praktiskus pētījumus, rakstot savu doktora disertāciju. Pētnieki tur arī analizēja digestāta īpašības. 
Otra biogāzes rūpnīca Latvijā tapa 1984. gadā agrofirmā «Uzvara» Bauskas rajonā. Šajā iekārtā kā izejvielu izmantoja atlikumproduktu no blakus esošā zaļās masas frakcionēšanas ceha (toreiz šo atlikumproduktu sauca par brūno sulu). Tā bija vieta, kur 1985. gadā pirmo reizi Padomju Savienībā no biogāzes ieguva elektrisko enerģiju.
Protams, tā nebija tāda elektroenerģijas ražošana kā mūsdienās, bet, kad atbrauca vīri no Maskavas, «Iļjiča lampiņa» dega un ģenerators rūca. Var teikt, ka šī joma Latvijā ir praktiski zināma jau no astoņdesmitajiem gadiem.

– Kā tas ir, salīdzinot pasaules mērogā?
Pasaulē tas viss darbojas jau gadus 200 vai 300. Ķīnā biogāzes iekārtu skaits mērāms miljonos. Tā kā viņiem ir silts klimats, pie daudzām dzīvojamajām mājām apakšā ir bundulis, kurā krājas viss, kas sadzīvē paliek pāri. Tiek izmantots milzum daudz nelielu biogāzes iekārtu. Pārsvarā radušos enerģiju izlieto kā gāzi uztura gatavošanai un apgaismojumam gāzes lampās.

– Tātad iespējas izmantot biogāzi ir gana plašas?
Jā, tā ir. Mēs Latvijā visbiežāk izvēlamies vienkāršāko ceļu – ražojot elektrību. Kad tika būvētas esošās biogāzes iekārtas, tas bija vienkāršākais un akceptējamākais veids, tādēļ arī visizplatītākais.

– Latvijā pārsvarā biogāzes ražotnes tiek izmantotas elektrības iegūšanai?
Pamatā. Ir viena ražotne, kur daļēji enerģiju izmanto siltumapgādei, uzreiz  sadedzinot, – tas ir uzņēmumā «Cēsu alus». Tur, starp citu, atrodas ļoti smuka un moderna biogāzes iekārta. Viņiem, kad būvēja jauno rūpnīcu, tika izvirzīts nosacījums, ka notekūdeņu priekšattīrīšana jānodrošina tādā līmenī, lai pilsētas attīrīšanas iekārtas tos var paņemt. Līdz ar to pirmie rupji piesārņotie netīrumi krājas pie viņiem, ātrā tempā tiek noraudzēti un katlumājā stāv viens apkures katls, kurš strādā tikai ar biogāzi. Pārējo, cik nepieciešams ražošanas nodrošināšanai, kurina klāt ar dabasgāzi.
Protams, apkure tiek nodrošināta arī daudzviet citur, bet izmantojot elektroenerģiju. Pamatā tiek saražota elektrība un siltums, bet paliek jautājums – cik daudz siltums tiek izmantots? Tomēr daudzviet viss saražotais tiek izlietots ļoti lietderīgi, piemēram, Iecavā esošā biogāzes stacija visu siltumu atdod Iecavai.


Foto: Raitis Puriņš. Visu rakstu lasiet otrdienas, 10. maija, «Zemgales Ziņās»