ZZ.lv ARHĪVS

Pieņem lēmumu pārsūdzēt spriedumu Daukšu lietā

Gaitis Grūtups

2016. gada 2. maijs 21:43

1992
Pieņem lēmumu pārsūdzēt spriedumu Daukšu lietā

Dramatiskā sacensībā septiņiem deputātiem, ieskaitot domes priekšsēdētāju Ziedoni Cauni, balsojot pret un trim atturoties, Jelgavas novada dome noraidījusi Kārļa Rimšas iesniegto un četru viņa domubiedru atbalstīto lēmumprojektu par Jelgavas tiesas sprieduma nepārsūdzēšanu Daukšu lietā. Lietu vēlreiz skatīs Zemgales apgabaltiesa.

Balsojums Jelgavas novada domē parādīja, ka deputātu vairākums atšķirībā no Jelgavas tiesas neatzīst Bratku ģimenes īpašuma tiesības uz Daukšām un 65 hektāriem zemes, ko tie par 22 tūkstošiem latu (31 tūkstoti eiro) izpirka no pašvaldības laika posmā no 1998. līdz 2004. gadam.

Saskaņā ar iepriekš pieņemto domes lēmumu pašvaldība atmaksātu Tālivaldim Bratkum iemaksāto naudu un iegūtu īpašumu. Taču īpašuma tirgus vērtība kopš 1998. gada cēlusies apmēram divdesmit reižu, tādējādi pašvaldība iegūtu 65 hektārus auglīgas Zaļenieku pagasta zemes, ko, kā lēš lietpratēji, var pārdot par vairāk nekā pusmiljonu eiro.    

Atgriežoties pie notikumiem pirms 17 gadiem, Jelgavas novada domes nolīgtie juristi Dzintars Lagzdiņš un Aldis Jēgers atzīmē, ka Daukšas un to 65 hektārus zemes Zaļenieku pagasta pašvaldība nepārdeva likumā paredzētajā kārtībā, proti, nerīkoja izsoli. Savukārt deputāts K.Rimša uzsver, ka Bratku ģimenei kā labticīgam pircējam nav jāatbild par to, ka Zaļenieku pagasta pašvaldība, pārdodot savu īpašumu, precīzi neievēroja procedūru. «Esmu arhīvā nokopējis Zaļenieku pagasta padomes 1998. gada 5. oktobra sēdes protokolu, kurā minēts, ka pagasta priekšsēdētājs Ojārs Briedis ierosina pārdot Tālivaldim Bratkum Daukšu īpašumu un seši klātesošie deputāti šo priekšlikumu vienprātīgi atbalsta.

Savukārt Jelgavas rajona padomes 1998. gada 10. oktobra sēdes protokols liecina, ka Daukšu pārdošanu Bratku ģimenei atbalstīja arī toreizējais padomes loceklis Ziedonis Caune,» ironiski bilst K.Rimša.

Kāds cits agrākais pašvaldību darbinieks, kas 1998. gadā bija iesaistīts šajā darījumā, atzīst, ka nebija tik viegli atrast nolaistajām Daukšām piemērotus saimniekus. Lauksaimnieks T.Bratkus un viņa kundze Madlēna, kas tagad ir pazīstama kultūras darbiniece, bijis vienīgais labākais variants.   


Foto: no arhīva. Visu rakstu lasiet otrdienas, 3. maija, «Zemgales Ziņās»