ZZ.lv ARHĪVS

«Igate» Vilces pagastā atklāj Baltijā pirmo putu bitumena gatavošanas līniju (FOTO)

zz.lv

2016. gada 30. aprīlis 14:12

1597
«Igate» Vilces pagastā atklāj Baltijā pirmo putu bitumena gatavošanas līniju (FOTO)

SIA «Ceļu būvniecības sabiedrība «Igate»» Jelgavas novada Vilces pagastā uzņēmuma minerālmateriālu un asfaltbetona ražotnē «Igates ABR» atklājusi Baltijā pirmo putu bitumena gatavošanas līniju, kā arī otrreizēji izmantojamā asfalta aukstās iestrādes līniju, informē «Igates» pārstāvis Jānis Stundiņš.

Norvēģijas finanšu instrumenta līdzfinansētu projektu «Bituminēto maisījumu ražošana, izmantojot putu bitumenu un otrreiz izmantojamo asfaltu» (NOFI/LV06/AK2/4) SIA «Ceļu būvniecības sabiedrība «Igate»» uzsāka īstenot 2015. gada 18. jūnijā, kad tika noslēgts trīspusējs līgums starp Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (LIAA), Ekonomikas ministriju (EM) un «Igati» par šā projekta īstenošanu.


Norvēģijas finanšu instrumenta līdzfinansētajā programmā «Inovācijas «zaļās» ražošanas jomā» tika iegādāta un uzstādīta otrreizēji izmantojamā frēzētā asfalta iestrādes līnija, kā arī Baltijā pirmā putu bitumena jeb siltā asfalta gatavošanas līnija ar tvaika tehnoloģiju.


Videi un dabai draudzīgās putu bitumena tehnoloģijas pamatā ir neliela ūdens daudzuma injicēšana karstā bitumenā, kas rada putu jeb burbuļošanas efektu, tādējādi palielinot bitumena virsmas apjomu un samazinot viskozitāti. Savukārt pēc asfalta ieklāšanas un blīvēšanas ūdens klātbūtne 0,0012 procentu apjomā asfalta kvalitāti neietekmē.


Šāda tehnoloģija, kas pagaidām «Igatei» ir vienīgajai Baltijā, samazina bitumena karsēšanai patērējamo energoresursu apjomu. Tāpat, izmantojot putu bitumena siltā asfalta tehnoloģiju, samazinās satiksmes bloķēšanas laiks būvobjektos, jo asfalta gatavība ekspluatācijai iestājas ātrāk.


Ar šo tehnoloģiju samazinās kaitīgo izmešu un siltumnīcefekta gāzu emisijas, samazinās arī izgarojumu apjoms un smaku līmenis. Tāpat uzlabosies asfaltbetona maisījuma iestrādājamība, kā arī asfalta ieklāšana būs iespējama, esot zemākai āra temperatūrai. Radīsies iespēja transportēt asfaltu lielākos attālumos.


Savukārt bituminēto maisījumu ražošana, pievienojot frēzēto un otrreiz pārstrādātu asfaltu, turpmāk sniegs vairākas priekšrocības. Piemēram, šī tehnoloģija samazinās pievienojamo izejvielu apjomu, samazinās būvniecības atkritumu daudzumu, pievienojamā bitumena apjomu, samazinās arī gaisu piesārņojošo vielu (tai skaitā siltumnīcefekta gāzu) emisiju apjomu.


Jaunās līnijas iekārtas izgatavoja un piegādāja Itālijas uzņēmums «AMMAN Italy S.p.A.».


Projekta kopējās izmaksas ir 845 000 eiro, tai skaitā Norvēģijas finanšu instrumenta piešķirtais finansējums 342 225 eiro, nacionālais līdzfinansējums 38 025 eiro apmērā un «Igates» līdzfinansējums 464 750 eiro apmērā. Projekta īstenošanas vieta ir «Igates» asfalta ražotne Jelgavas novada Vilces pagastā. Tur asfalta rūpnīca pastāvējusi jau vēsturiski, bet no 2012. gada piedzīvotas būtiskas pārmaiņas, lai asfaltu gatavotu jaunā un Eiropas līmenim atbilstošā rūpnīcā.


SIA «Ceļu būvniecības sabiedrība «Igate»», kas šogad atzīmē 25. gadadienu, ir kompānija ar Latvijas uzņēmēju kapitālu un dibināta 1991. gadā. Uzņēmuma 2015. gada neto apgrozījums veidoja 27 miljonus eiro. Uzņēmums jau vairākus gadus atrodas starp desmit lielākajiem nozares uzņēmumiem Latvijā.






Publicitātes foto