ZZ.lv ARHĪVS

Jelgavas novadā ieviestas pirmās elektroniskās bibliotēku lasītāja kartes (FOTO)

zz.lv

2016. gada 29. aprīlis 11:23

444
Jelgavas novadā ieviestas pirmās elektroniskās bibliotēku lasītāja kartes (FOTO)

Kopš 25. aprīļa ikviens Jelgavas novada bibliotēku lasītājs var iegūt vienotu lasītāja karti, kuru viņš varēs izmantot visās novada, kā arī Jelgavas pilsētas un Ozolnieku novada skolu bibliotēkās. Par pirmo karšu īpašniekiem kļuvusi daļa Sesavas pagasta bibliotēkas lasītāju – 15 bērni un trīs pieaugušie, informē Jelgavas novada pašvaldība.

Turpinot lauku bibliotēku modernizāciju, sadarbībā ar Jelgavas Zinātnisko bibliotēku izstrādātas jauna veida lasītāja kartes. Salīdzinājumā ar esošajām kartēm, jaunajām ir vairākas būtiskas priekšrocības. Lasītāja kartes tiek izsniegtas bez maksas, bet jārēķinās, ka paies laiks, kamēr visi novada bibliotēku lasītāji tiks ar tām nodrošināti, skaidro pašvaldībā.

Jaunās lasītāja kartes ir piesaistītas lietotāju datu bāzei Bibliotēku informācijas sistēmā «Alise». Tas nozīmē, ka lasītāja kartes īpašnieks bez jebkādas papildus reģistrācijas var izmantot visu to 63 bibliotēku krājumus, kuri iekļauti elektroniskajā Jelgavas reģiona bibliotēku kopkatalogā. Tās ir visas Jelgavas pilsētas un novada publiskās bibliotēkas un Jelgavas pilsētas un novada un Ozolnieku novada skolu bibliotēkas.

«Uz kartes ir redzama tikai pati nepieciešamākā informācija – lasītāja vārds, uzvārds un fotoattēls, kā arī svītrkodā iestrādāts lasītāja kartes numurs, kas ļauj informāciju par bibliotēkas pakalpojumu izmantošanu apstrādāt elektroniski. Tas ir tikai laika jautājums, kad šādas kartes būs ieviestas visās novada bibliotēkās. Šobrīd aicinām visus novada lasītājus doties uz savām bibliotēkām un jautāt pēc savas lasītāju kartes,» stāsta Jelgavas novada bibliotēku metodiskā darba vadītāja Dzintra Punga.

Kartē iestrādāti divi QR kodi – tos nolasot ar viedtālruni, lasītāja tālrunī atvērsies Jelgavas Zinātniskās bibliotēkas mājas lapa, kur pieejama visa aktuālā informācija arī par Jelgavas novada bibliotēkām un Jelgavas reģiona bibliotēku kopkatalogs, kurā attālināti var veikt dažādas darbības – noskaidrot izdevuma atrašanās vietu, pasūtīt to, pagarināt grāmatu lietošanas termiņu un tā tālāk. Jau šobrīd visas novada bibliotēkas ir apgādātas ar skeneriem kartes nolasīšanai, bet pašreiz notiek darbs pie bibliotekāru apmācības.

Lasītāju karšu iegādei 2016. gadā Jelgavas novada pašvaldība no saviem budžeta līdzekļiem atvēlējusi 2000 eiro. Savukārt, lai bibliotēkas veiksmīgi darbotos ar bibliotēku informācijas sistēmu «Alise», jau 2009. gadā pašvaldība pirmos svītrkodu skenerus sāka iegādāties pagasta bibliotēkām, vēlāk arī skolu bibliotēkām, līdz 2015. gadam kopā iegādājoties 35 skenerus par kopējo summu 3230,46 eiro.


FOTO: Jelgavas novada pašvaldība (no kartes prezentācijas pasākuma Sesavas bibliotēkā)