ZZ.lv ARHĪVS

Aldis Bukšs sarunā ar jelgavniekiem par debijas romānu «Parādu piedzinēji» (FOTO)

Santa Logina

2016. gada 26. aprīlis 22:50

337
Aldis Bukšs sarunā ar jelgavniekiem par debijas romānu «Parādu piedzinēji» (FOTO)

«Grāmata ir manas pārdomas, nepretendējot uz augstās literatūras plauktiem. Mans mērķis bija uzrakstīt kaut ko vienkāršu, kas uzrunātu pēc iespējas plašāku publiku. Zinot, ka romānu lasa arī banku sektorā, esmu pārliecināts, ka dažiem cilvēkiem esmu licis aizdomāties, vai viņi nesliecas uz nepareizo pusi,» viesojoties pie lasītājiem Jelgavas Zinātniskajā bibliotēkā, par savu debijas romānu «Parādu piedzinēji» stāsta Aldis Bukšs.

Sarunā ar klātesošajiem, kuru, iespējams, lietainās svētdienas pēcpusdienas dēļ šoreiz bija krietni mazāk nekā sarunu cikla «Kur piedzimst vārds» iepriekšējās tikšanās reizēs, A.Bukšs atklāja, ka lasīt iemācījies no Mikimausa komiksiem un lasīt un rakstīt viņam paticis vienmēr. Tomēr, audzis Latgales puses Baltinavā, par to nevienam sevišķi nav stāstījis. «Desmit gadu nostrādāju bankās, un šajā laikā esmu saticis tūkstošiem cilvēku. Sapratu, cik esam atšķirīgi un savā ziņā unikāli, gribējās šos tēlus fiksēt un aprakstīt,» pamudinājumu ķerties pie romāna atminas A.Bukšs, kurš studējis politikas zinātni un jurisprudenci, abās jomās iegūstot bakalaura grādu, un kuru interesē vēsture un ģeogrāfija. Pašlaik viņš darbojas Ekonomikas ministrijā eksporta veicināšanas jomā, kas pašu ļoti aizrauj.

Darba gados saskarsme ar negodprātīgiem cilvēkiem un pārdomas, kāpēc cilvēks, kurš ikdienā ir laipns un atsaucīgs, rīkojas negodīgi, A.Bukšu noveda līdz grāmatai. «Pierakstot domas, gribēju aizrakties dziļāk, kāpēc cilvēki rīkojas tā, kā viņi rīkojas,» skaidro autors. Viņš gan smej, ka vispirms vairākkārt izlasījis grāmatu, kura māca, kā uzrakstīt sasodīti labu romānu. Iestājies arī Literārajā akadēmijā, kuras nodarbības gan līdzekļu trūkuma dēļ, gan saprotot, ka tur stāstītais īsti nenoderēs, pārtraucis apmeklēt. Arī pieņēmis lēmumu pamest darbu, lai pirms vairākiem gadiem iesākto romānu varētu pabeigt. «Laiks, kad varēju no rīta līdz vakaram rakstīt, bija laimīgākais manā desmit gadu karjerā,» stāsta autors.

Līdz ar A.Bukša viesošanos Jelgavā noslēdzies sarunu cikls «Kur piedzimst vārds», kas tapa ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu. Sarunas ar Noru Ikstenu, Māru Zālīti, Māri Bērziņu un A.Bukšu vadīja Latvijas Nacionālās bibliotēkas darbiniece Liega Piešiņa.


Foto: Santa Logina. Visu rakstu lasiet otrdienas, 26. aprīļa, «Zemgales Ziņās»