ZZ.lv ARHĪVS

Garozai sola jaunu un drošu gājēju tiltu (FOTO)

Gaitis Grūtups

2016. gada 15. aprīlis 12:49

6693
Garozai sola jaunu un drošu gājēju tiltu (FOTO)

Tikai laimīgas nejaušības un Garozas pamatskolas 7. klases zēnu attapības dēļ mirklī, kad sagāzās trosēs iekārtais gājēju tiltiņš pār Iecavas upi, viss beidzās bez cietušajiem. Negadījuma iemesls – pārtrūka sarūsējusī atsaites trose, kas kopš tilta uzbūvēšanas 1977. gadā nebija ne reizi pārbaudīta.

Gājēju tiltu, kas nebija iekļauts pašvaldības īpašumā, ik dienu izmantoja apmēram simts garoznieku, kas no ciema centra devās uz skolu vai Segļu kapiem. Ozolnieku novada pašvaldība sola tiltu atjaunot.

Skolas darbinieces garoznieces Nellija un Iveta Vāveres, kā arī Laila Strēlniece atceras, ka vēl agrā 7. marta rītā tiltu šķērsojušas bez bažām, kas tas varētu sagāzties. Skolas direktore Dina Štelmahere stāsta, ka todien dabaszinību un ģeogrāfijas skolotāja Solveiga Helviga 7. klasei vadīja dabā mācību stundu. Īsi pirms tās beigām klase nolēmusi apskatīt bebru aizsprostu Iecavā. Bērni skolotājas vadībā tuvojušies gājēju tiltam, taču daži naskākie zēni gāja pa priekšu. «Uzejot uz tilta, puikas to viegli sašūpoja, un trose pārtrūka. Tilts sašķiebās, bet zēni noturējās uz tā un tika atpakaļ krastā. Viens tikai saslapēja kājas,» stāsta direktore. Negadījuma brīdī viņa savā kabinetā dzirdējusi troksni, kas radies, sagāžoties koka konstrukcijām.

Laimīgas nejaušības dēļ avārijas brīdī uz tilta nebija māmiņa ar ratiņiem, kas izvedusi bērnu svaigā gaisā, vai veca tantiņa, kas mēro ceļu uz Segļu kapiem, saka skolas lietvede N.Vāvere.

Iecava šajā vietā ir apmēram piecpadsmit metru plata un divus metrus dziļa, un, kā jau pavasaros, tajā ir diezgan liela straume. Direktore piebilst, ka upe ir pilna ar siekstām, tādēļ šajā vietā parasti nepeldas. 


Visu rakstu lasiet piektdienas, 15. aprīļa, «Zemgales Ziņās». Foto: Raitis Puriņš