ZZ.lv ARHĪVS

LLU Veterinārmedicīnas fakultātes docents Kaspars Kovaļenko par zarnu trakta infekciju ierosinātājām kampilobaktērijām

Santa Logina

2016. gada 13. aprīlis 22:23

3696
LLU Veterinārmedicīnas fakultātes docents Kaspars Kovaļenko par zarnu trakta infekciju ierosinātājām kampilobaktērijām

«Pašlaik Eiropā un pārējā attīstītajā pasaulē kampilobaktērijas ir biežākais bakteriālais cilvēka zarnu trakta infekciju ierosinātājs. Galvenais kampilobaktēriju avots ir putnu gaļa, un lielākā problēma – no tām nekādā veidā netiek vaļā,» skaidro LLU Veterinārmedicīnas fakultātes docents Pārtikas un vides higiēnas institūta direktors kampilobaktēriju pētnieks Kaspars Kovaļenko.

Salīdzinot ar, piemēram, salmonellām, kas ir plaši pazīstamas baktērijas, Latvijā par kampilobaktērijām tikpat kā nerunā, stāsta K.Kovaļenko. «Eiropā salmonelozes gadījumi ir pat trīs reizes retāki nekā saslimstība ar kampilobakteriozi. Latvijā par kampilobakteriozi kā tādu neziņo – piemēram, daudzi bērnu saslimšanas gadījumi tiek norakstīti uz nezināmas izcelsmes caurejām,» teic pētnieks. Viņš skaidro, ka slimība parasti izpaužas kā caureja, smagāk tā var noritēt bērniem, retos gadījumos, ja ir problēmas ar imunitāti, slimība var beigties ar nāvi. Tāpat iespējamas blaknes, kā Gijēna-Barē sindroms vai reaktīvais artrīts. Tomēr lielākoties kampilobakterioze norit viegli, un pēc dažām dienām cilvēks var atgriezties ikdienas ritmā.

Disertācijā, kas aizstāvēta 2013. gadā, K.Kovaļenko pētījis kampilobaktērijas divu lielāko putnu gaļas ražotāju (to nosaukumus pētnieks minēt nedrīkst) produkcijā. Viņš gan ņēmis paraugus no kautuvēm, gan iegādājies gaļu galvenokārt Jelgavas lielveikalos. Secinājums – Latvijā ražotā broilercāļu gaļa var kalpot kā kampilobakteriozes ierosinātāju avots, jo broilercāļos, kā arī to gaļā vidēji 63 procentos gadījumu ir atrodamas termofilās (siltumu izturīgās) kampilobaktēriju sugas. Abu uzņēmumu produkcijā baktēriju sastopamība bija līdzīga.


Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 14. aprīļa, «Zemgales Ziņās». Foto: Raitis Puriņš