ZZ.lv ARHĪVS

Pie jelgavniekiem viesojas romāna «Svina garša» autors Māris Bērziņš (FOTO)

Santa Logina

2016. gada 11. aprīlis 22:07

879
Pie jelgavniekiem viesojas romāna «Svina garša» autors Māris Bērziņš (FOTO)

«Gribēju gan vēsturi atspoguļot, gan savu stāstu izstāstīt, bet tā, lai tie saplūst kopā,» sarunu ciklā «Kur piedzimst vārds» Jelgavas Zinātniskajā bibliotēkā tiekoties ar lasītājiem, par pērn izdoto un atzinību iemantojušo romānu «Svina garša» stāsta tā autors Māris Bērziņš.

Romāns tapis Valsts kultūrkapitāla fonda mērķprogrammas «Nacionālā identitāte» projektā «Mēs. Latvija, XX gadsimts». M.Bērziņš teic lielu paldies rakstniecei un projekta idejas autorei Gundegai Repšei, kura viņu uzrunājusi un piedāvājusi uzrakstīt par šo laiku grāmatu. M.Bērziņš toreiz atjokojis, ka viņam ir vienalga, par kuru laiku rakstīt, jo «ne par vienu laiku neko nezinu». Tad sekojis pusgada izpētes darbs, iepazīstoties ar darbiem par Latviju kara laikā, pēc tam klāt nākuši arī vēsturnieku pētījumi. Romāns tapis vairāk nekā gadu, un autors atzīstas, ka tobrīd dzīvojis it kā paralēlā pasaulē. «Atnāk ciemiņi un saka – nāc, piesēdi, bet sieva saka – neaiztieciet viņu, viņš šobrīd ir geto. Rakstnieka darbs nav viegls,» tā M.Bērziņš.

Autors teic, ka romānā ielicis savas atmiņas un arī galvenajā varonī Matīsā ir daudz no viņa paša. «Matīss ir naivāks, citādāks nekā es, nācās kā aktierim ielīst viņa ādā un domāt viņa domas. Taču esmu viņā daudz ielicis no sevis – kaut vai pacifisko noti,» skaidro autors. Bērnībā gribējis būt bokseris, taču, nonācis dienestā jūras kājiniekos un izjutis dienesta nežēlīgumu, sapratis, ka tas viņu vairs nesaista.


Visu rakstu lasiet otrdienas, 12. aprīļa, «Zemgales Ziņās». Foto: Maksims Šaldajevs