ZZ.lv ARHĪVS

Jelgavas novada Mūzikas un mākslas skolā būs jauna keramikas apdedzināšanas krāsns (FOTO)

zz.lv

2016. gada 10. aprīlis 20:12

467
Jelgavas novada Mūzikas un mākslas skolā būs jauna keramikas apdedzināšanas krāsns (FOTO)

Piesaistot Valsts Kultūrkapitāla fonda finansējumu, Jelgavas novada pašvaldība plāno iegādāties keramikas apdedzināšanas krāsni Mūzikas un mākslai skolai, lai nodrošinātu skolas audzēkņiem iespēju kvalitatīvi apgūt mācību priekšmetu «Darbs materiālā» un «Veidošana», kuru apguvē liela nozīme ir darbam ar mālu un porcelāna masu, informē pašvaldības pārstāve Dace Kaņepone.

Kopš 2006. gada, kad Jelgavas novada Glūdas pagasta mūzikas skola pārtapa par Mūzikas un mākslas skolu, iestādes audzēkņiem ir iespēja apgūt vizuāli plastiskās mākslas programmu. Veidošanai vispieejamākais un izmantojamākais materiāls ir māls. Keramikas apdedzināšanas krāsns skolai nepieciešama, lai apdedzinātu jau gatavos darbus, lai nostiprinātu to formu pēc izveides un lai varētu izmantot māla un porcelāna glazūras darbu mākslinieciskajai apstrādei. Jāteic, ka viena krāsns Mūzikas un mākslai skolai jau ir – tā atrodas skolas centrālajā ēkā Glūdā, Nākotnē. Otru krāsni plānots iegādāties Staļģenes mācību punktam.

«Mūzikas un mākslas skolai kopā novadā ir seši mācību punkti, audzēkņiem nevienā no tiem nav iespējas savus māla darbus pabeigt līdz galam. Šobrīd skolēni izvirpotos māla darbus liek kastēs un ved uz skolas centrālo ēku Glūdā. Tas ir ļoti neparocīgi un laikietilpīgi, gadās arī, ka darbi pārvedot tiek sabojāti. Bērnu radošās idejas ir ļoti dažādas – no māla viņi veido rotaslietas, skulpturālus veidojumus, dizaina priekšmetus. Otru krāsni izvēlējāmies ievietot Staļģenes mācību punktā, kas atrodas Staļģenes vidusskolā, jo šeit jauniešiem labi padodas darbs tieši ar mālu,» stāsta Jelgavas novada Mūzikas un mākslas skolas direktore Dace Laure.

Pašreiz skolā mācās 281 audzēknis, no tiem 183 apgūst Vizuāli plastisko mākslu. Skola jau pērn piedalījās Valsts Kultūrkapitāla fonda projektā, vēloties iegūt komplektu – gan podnieku virpu, gan keramikas apdedzināšanas krāsni. Skolai izdevās iegūt tikai māla virpu «Shimpo».

Staļģenes vidusskolā jau ieplānota atsevišķa telpa, kurā ievietos gan māla virpu, gan krāsni, plānots, ka pie jaunās keramikas apdedzināšanas krāsns skolēni varēs strādāt no jaunā mācību gada.

Atbilstoši projektam tuvākajā laikā tiks apzināts potenciālais krāsns izgatavotāju piegādātājs. Kopējās projekta izmaksas ir 2174,62 eiro.


Foto: Jelgavas novada pašvaldība