ZZ.lv ARHĪVS

«Latvijas piens» iegūst lielāku stabilitāti

Gaitis Grūtups

2016. gada 1. aprīlis 11:42

243
«Latvijas piens» iegūst lielāku stabilitāti

Par 512 tūkstošiem eiro iegādājoties maksātnespējīgajam kooperatīvam «Trikāta KS» piederošos 53,66 procentus SIA «Latvijas piens» kapitāldaļu, lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība «Latraps», kam līdz šim piederēja 19,62 procenti, kļuvusi par tā lielāko īpašnieku ar 73,28 procentiem daļu. Līdz ar to «Latvijas pienam» tiek noņemts maksātnespējīgā lielākā īpašnieka slogs, kas uzņēmumam traucēja attīstīties.  

Sākoties piena cenu lejupslīdei un neelastīgi saimniekojot, «Latvijas piens» iedzīvojās parādos, tādējādi tā lielākais kapitāldaļu turētājs piensaimnieku kooperatīvs «Trikāta KS» kļuva maksātnespējīgs. Problēmsituācijā 2014. gadā par uzņēmuma līdzīpašnieku kļuva graudaudzētāju kooperatīvs «Latraps», kā arī tika nomainīta «Latvijas piena» vadība. Par tā valdes priekšsēdētāju kļuva Anita Skudra. Uzņēmums sāka sekmīgāk attīstīties, tomēr problēmas ar tā lielāko maksātnespējīgo īpašnieku «Trikāta KS» palika neatrisinātas. 

Šā gada janvārī publiski tika izsludināta iespēja pieteikties uzņēmuma kapitāldaļu iegādei. Noteiktajā termiņā pieteicās četri pretendenti, taču trīs savus piedāvājumus atsauca. Palika vienīgi «Latraps», ko atbalstīja vairākums balsstiesīgo «Trikātas» nenodrošināto kreditoru, kā arī nodrošinātais kreditors akciju sabiedrība «Attīstības finanšu institūcija «Altum».

«Trikāta KS» administratore Rudīte Klikuča atzina, ka šajā situācijā tas ir labākais risinājums visām iesaistītajām pusēm. Tas rada iespēju «Latvijas pienam» turpināt darbu, pretējā gadījumā uzņēmums kļūtu maksātnespējīgs, bet «Trikāta KS» no SIA «Latvijas piens» kapitāla daļu realizācijas un prasījuma tiesībām visdrīzāk nesaņemtu nekādus naudas līdzekļus.



Visu rakstu lasiet piektdienas, 1. aprīļa, «Zemgales Ziņās». Foto: Raitis Puriņš