ZZ.lv ARHĪVS

Laimīgiem saimniekiem laimīgas vistas (FOTO)

Santa Logina

2016. gada 23. marts 20:40

6981
Laimīgiem saimniekiem laimīgas vistas (FOTO)

«Laugaļi» ir pazīstamās putnkopes Mērijas Vilūnas dzimtas mājas, kurās viņa saimnieko kopā ar vīru. Šobrīd saimniecībā palikušas vien dējējvistas un broileri, kopskaitā 400, taču savulaik gleznaino mājas apkārtni Dobeles novada Bikstu pagastā pieskandinājušas 1200 putnu balsu. Tad saimniecība lepojās ne vien ar vistām, kuru pulkā bija arī ap 300 pērļu vistu, bet arī fazāniem, tītariem un zosīm.

Mērijas kundzei ir juristes izglītība, un abi ar vīru savulaik strādājuši Rīgā. Kad Latvija atguva brīvību, atgūta arī «Laugaļu» zeme un izveidota zemnieku saimniecība. Turētas govis, cūkas, taču tad vienā brīdī nekas no tā visa vairs nebija pieprasīts. Meita, kura jau vairāk nekā 20 gadu dzīvo Šveicē, Lucernā, braucienos uz Vāciju ievērojusi bioloģiskās pārtikas veikalus, un viņai sanācis paviesoties arī lauku sētās, kur tiek turēti mājputni. Stāstītā iedvesmota, saimniece nolēmusi pārorientēties uz putniem. «Man palaimējās, jo laikā, kad es sāku, visi uzskatīja – ja nav buļļu un cūku, ko tu izdarīsi ar vistu,» atceras Mērijas kundze. «Izmēģinājām visādus variantus – bija arī fazāni, tītari, liels ganāmpulks. Taču, ja nav ģimenes, grūti strādāt,» viņa ir atklāta.

Iesākumā neko par vistkopību nezinājuši – vien tik, cik no pašu pieredzes, jo Mērijas kundzes mammai bijušas vistas. Izlasījuši sludinājumu, ka kāda saimniecība pārdod vistas, un braukuši turp. Vistas turētas būros, bijušas no skata necilas, tām trūkušas spalvas, taču saimniece teikusi, ka tās vēl tīri labi dēj un pārdevusi par lētu naudu. Putni atvesti uz «Laugaļiem» un iesākumā ievietoti stikla siltumnīcā, kur tikko kā auguši tomāti. Taču – tavu nelaimi – cita pēc citas vistas sākušas krist. Konsultējoties ar toreizējā Rīgas rajona zinātnes institūta «Sigra» zinātniekiem, kā tas var būt, ka tik labos apstākļos, kur turklāt vēl saulīte spīd un silda, notiek tāda postaža. Zinātnieki izskaidrojuši, ka pie vainas kanibālisms – pēc dzīves pustumsā būros, kur vistu vienīgā programma ir ēst, dzert un atstāt olu, nokļuvušas brīvībā, tās apmulsušas. Tā aizgāja visi 300 putnu.

Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 24. marta, «Zemgales Ziņās». Foto: Raitis Puriņš