ZZ.lv ARHĪVS

Mediķi turpina meklēt cēloni 14 bērnu saslimšanai ar salmonelozi Kalnciema bērnudārzā «Mārīte»

Gaitis Grūtups

2016. gada 23. marts 20:03

2916
Mediķi turpina meklēt cēloni 14 bērnu saslimšanai ar salmonelozi Kalnciema bērnudārzā «Mārīte»

Pirms dažām dienām redakcija saņēma satraucošu anonīmu vēstuli, ka Kalnciemā pirmsskolas izglītības iestādē «Mārīte» daudzi bērni saslimuši ar salmonelozi. «Tika paņemtas analīzes no jaunāko grupiņu bērniem. Taču vecāko grupiņu audzēkņiem tas netika darīts un arī vecāki netiek brīdināti. Saslimšanu skaits turpina augt!» brīdināja autors. Jelgavas novada pašvaldībā apstiprināja, ka tiešām februārī bijuši 14 šādi saslimšanas gadījumi, taču martā par tādiem informācijas nav.

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Dienvidzemgales pārvaldes vadītājs Jānis Grosbārdis stāsta, ka 1. martā, saņemot informāciju par salmonelozes izplatīšanos, nekavējoties pirmsskolas izglītības iestādē veikta pārbaude. «Inspektori atrada no vakardienas netīrītu rīvi, tīrāk izmazgāta varēja būt arī gaļasmašīna un dažu galdu virsmas. Taču konstatētie pārkāpumi nebija tik nozīmīgi, lai bērnudārza virtuves darbību apturētu,» paskaidro J.Grosbārdis. Veicot noņemto paraugu analīzes, PVD eksperti salmonellas baktēriju klātbūtni nekonstatēja.

Pēc J.Grosbārža domām, pirmsskolas izglītības iestādes virtuve, visticamāk, nav šīs slimības izplatīšanās rosinātājs. «Tā kā no 17. līdz 25. februārim šajā bērnudārzā konstatēti 14 saslimšanas gadījumi, mēs papildus pārbaudīsim ēdienkartes, kas attiecas uz minēto laika posmu, kā arī stingrāk pieskatīsim šo iestādi turpmāk,» sola J.Grosbārdis. Pārbaudi «Mārītē» veica arī Veselības ministrijas Slimību profilakses un kontroles centra speciālisti. Analīzes tika ņemtas tajās grupiņās, kur bija saslimuši bērni. Pārbaudīti arī virtuves darbinieki un pedagogi – kopā 17 personu. Šādi vienam bērnam konstatēta inficēšanās ar salmonelozi.


Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 24. marta, «Zemgales Ziņās». Foto: no arhīva