ZZ.lv ARHĪVS

«Tēva meitas» pārpilda Elejas saieta namu (FOTO)

Gaitis Grūtups

2016. gada 7. marts 21:45

4101
«Tēva meitas» pārpilda Elejas saieta namu (FOTO)

Savā otrajā sezonā skolotājas Annas Švītiņas vadītais Elejas amatierteātris bija ķēries klāt dzīvespriecīgajai Danskovītes lugai «Tēva meitas», kuras pirmizrāde sestdien notika piepildītajā Elejas saieta nama zālē.

«Tēva meitās» tāpat kā citās Danskovītes (Baltinavas vidusskolas skolotāja un teātra «Palādas» režisore Anita Ločmele) lugās darbība notiek Latgalē, Baltinavas pusē. Oriģināli luga ir sarakstīta latgaliešu valodā. Lugas centrā ģimene – tēvs, māte un divas viņu meitas, kā arī paziņa ar dēlu, kuram pienāktos precēties. Galvenais varonis ir tēvs, kurš cenšas būt ģimenes galva it visās jomās, tai skaitā znotu izvēlē, kas jau kļūst smieklīgi. Tomēr caur spraigu darbību un humoru lugā tiek runāts par nopietnām sabiedrības problēmām: neizdevušos ģimenes dzīvi, vajadzību jauniem cilvēkiem pamest dzimteni, lai pelnītu ārzemēs. Tomēr beigas ir laimīgas.

Pēc pirmizrādes režisore A.Švītiņa priecājās, ka skatītāji smējušies «īstajās vietās». Galvenās lomas tēlotājs Druvis Lembers-Lejava, kas Elejas amatierteātrī iesaistījās pērnajā Līgo vakarā, atzīst: «Ja būtu kāda cita režisore, es diez vai uz šo teātri būtu nācis. Taču Anna Švītiņa bija mana skolotāja Elejas vidusskolā.» Teātris plāno ar šo iestudējumu piedalīties Jelgavas novada teātru skatē, kā arī braukt viesizrādēs. Izrāde tiks atkārtota arī Elejā. Pirmizrādē apmēram simt skatītāju ietilpinošā saieta nama zālē vajadzēja nest papildu krēslus. Tika runāts, ka ne viens vien teātra cienītājs bija palicis mājās, jau iepriekš nojaušot, ka saieta namā vietas visiem nepietiks.

Lugas autore Anita Ločmele «Ziņām» atzīst – priecājas, ka Elejā iestudēta viņas luga. No viņas lugu seriāla «Antons un Anne» Nacionālajā teātrī iestudēti divi «Latgola.lv» iestudējumi. «Ir manas lugas iestudējuši arī vairāki amatierteātri, taču «Tēva meitas» līdz šim bija spēlētas tikai latgaliski,» saka A.Ločmele un piebilst, ka viņas vadītais Baltinavas teātris nākamsestdien, 12. martā, uzstāsies Rīgā, Nacionālajā bibliotēkā.



Foto: Gaitis Grūtups