ZZ.lv ARHĪVS

Jaunsvirlaukas pagastā iedzīvotāju tikpat daudz, cik četrdesmitajos gados (FOTO)

Agnese Leiburga

2016. gada 3. marts 10:29

8975
Jaunsvirlaukas pagastā iedzīvotāju tikpat daudz, cik četrdesmitajos gados (FOTO)

«Pēc iedzīvotāju skaita esam lielākais pagasts novadā. Vēsturiski skatoties, Jaunsvirlaukā esam aptuveni tikpat, cik četrdesmitajos gados. Daudzviet iedzīvotāju skaits īpaši samazinājies, mums tā nav,» stāsta Armands Fridrihsons, Jaunsvirlaukas pagasta pārvaldes vadītāja pienākumu izpildītājs. Piemēram, salīdzinot ar pagājušo gadu, pagastā ir pat par 11 iedzīvotājiem vairāk. «Tas, protams, nenozīmē, ka cilvēki nebrauc prom. Iedzīvotāji mainās – kāds dodas prom, cits nāk vietā. Laikam vide šeit ir gana patīkama, lai aizbraukušo vietā apmestos jauni iedzīvotāji,» piebilst A.Fridrihsons. 

Uz jautājumu, kas tā piesaista pagastam, pārvaldes vadītājs atplaukst smaidā, ka nozīmīga ir pagasta atrašanās vieta un divi ciemati, kuros daudzi labprāt apmetas. Viens no tiem ir Mežciems, kas atrodas pašā pilsētas pievārtē un ir ļoti populārs dzīvošanai, otrs – pagasta centrs Staļģene. Tomēr gana daudz cilvēku iecienījuši arī lauku teritoriju, nav gluži tā, ka piesaista tikai dzīve ciematos, lai arī pagastā to ir vesela rinda – Staļģene, Dzirnieki, Mežciems, Kārniņi, Jaunsvirlauka un Vecsvirlauka.

«Ļoti priecē, ka skolas vide ir sakārtota. Pagājušajā gadā nodevām ekspluatācijā skolas sporta halli. Bērnu skaits mums arī īpaši nekrītas, par ko, protams, ir liels prieks, – 2014./2015. mācību gadā skolā mācījās 339 bērni, no tiem – 81 pirmskolā, 2015./2016. – 335 bērni, no tiem 76 pirmskolā. Katru mācību gadu tie trīs simti turas,» gandarīts ir A.Fridrihsons.

Viņš uzteic skolas direktora Aivara Nagļa darbu, kurš ar pedagogu atbalstu ieviesis skolā jauninājumu – vidusskolas interaktīvo apmācību, kad var nebraukt mācīties klātienē, bet darīt to no mājām. Pagaidām šis projekts vēl ir tapšanas stadijā un par tā popularitāti grūti spriest, bet pirmie interesenti jau pieteikušies.

A.Fridrihsons piebilst, ka pagastā enerģisku cilvēku netrūkst, tāds ir ne tikai skolas direktors, bet arī kultūras darbinieki un pārvaldes vadītāja Solveiga Arnīte, kuras vadībā tad arī visi darbi notiek. Tiesa, pašlaik S.Arnīte ir slimības prombūtnē, tāpēc pārvaldes vadības grožus uzņēmies viņš. «Viss pagasts ir viņas lolots, lutināts un pucēts,» S.Arnītes paveikto uzteic A.Fridrihsons.

Pagastā netrūkst arī dažādu kultūras pasākumu. Zinātāji gan stāstot, ka agrāk kultūras aktivitātes apmeklētas vairāk nekā mūsdienās, tomēr sūdzēties par ļaužu trūkumu tajos arī nevarot – kultūras nams vienmēr pilns.

Lai cik pievilcīgs dzīvošanai būtu Jaunsvirlaukas pagasts, A.Fridrihsons atzīst – svarīgākais ir cilvēki. «Mēs cenšamies par viņiem rūpēties, cik vien varam. Tā, lai kādam vienkārši pateiktu – mēs to nedarīsim, nevaram palīdzēt, nē, tā nekad nav bijis. Vienmēr viss tiek darīts tikai un vienīgi cilvēku labā.»


Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 3. marta, «Zemgales Ziņās». Foto: Raitis Puriņš