ZZ.lv ARHĪVS

Ar 12 «par» un vienu «pret» Jelgavas dome apstiprina 2016. gada budžetu

Gaitis Grūtups

2016. gada 19. februāris 17:23

1914
Ar 12 «par» un vienu «pret» Jelgavas dome apstiprina 2016. gada budžetu

Bez karstām gala diskusijām trīspadsmit klātesošie Jelgavas domes deputāti pieņēma pašvaldības 2016. gada budžetu, kurā prognozēti 57 miljonu eiro ieņēmumi, ko arī sabalansēti paredzēts tērēt. Budžeta izdevumu plānā nemainīgas ir pilsētas prioritātes – izglītība un infrastruktūra, tiks nodrošināti arī visi līdzšinējie sociālā atbalsta veidi. Viens deputāts – Saulvedis Šalajevs – balsoja pret šo pašvaldības budžetu.

Pirms runāt par naudu, pašvaldības izpilddirektore Irēna Škutāne atzīmēja, ka šogad salīdzinājumā ar iepriekšējo par 611 samazinājies Jelgavas iedzīvotāju skaits. Toties par 316 audzis bērnu skaits. Tradicionāli pilsētā zemais bezdarba līmenis ir nedaudz paaugstinājies, kaut strādājošo skaits sarucis. Vairāk nekā 12 tūkstoši jelgavnieku brauc strādāt uz Rīgu, kas gan ir saprotams, jo tur vidējie ieņēmumi uz vienu iedzīvotāju ir divreiz lielāki nekā Jelgavā.  

Nodokļu ieņēmumi šogad, salīdzinot ar 2015. gada precizēto plānu, tiek prognozēti par 2,5 miljoniem eiro jeb par septiņiem procentiem lielāki. Tas galvenokārt saistīts ar lielāku iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmuma prognozi.

Šā gada prioritāte, sākoties jaunajam ES budžeta plānošanas periodam, ir Eiropas struktūrfondu līdzekļu apguve, tāpēc struktūrfondu projektu sagatavošanai un izstrādei atvēlēti 1,5 miljoni eiro. Par šo finansējumu paredzēts izstrādāt Loka maģistrāles projektu un Jelgavas Valsts ģimnāzijas rekonstrukcijas tehniskos projektus, kā arī Neretas, Prohorova un Garozas ielas remonta un Lielupes krasta nostiprināšanas projektu šajā posmā. Par pēdējo ieceri domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš sēdē paskaidroja, ka rekonstrukcija saistīta ar to, agrākās būvdetaļu rūpnīcas teritorijā plānots izveidot upes ostu, kas domāta labības transportēšanai uz Rīgas ostu. 

Šogad pilsētas pašvaldībai ir izdevies piesaistīt arī valsts investīciju līdzekļus, kas ļaus īstenot Atmodas ielas rekonstrukciju, kas saistās ar tālākā nākotnē projektēto Ziemeļu tiltu.


Visu rakstu lasiet piektdienas, 19. februāra, «Zemgales Ziņās»


Foto: Raitis Puriņš