ZZ.lv ARHĪVS

Elejas vidusskolas 12.a klases jaunieši dejo, nodarbojas ar cīņu sportu un tulko grāmatas (FOTO)

Lāsma Antoneviča

2016. gada 19. februāris 14:15

6760
Elejas vidusskolas 12.a klases jaunieši dejo, nodarbojas ar cīņu sportu un tulko grāmatas (FOTO)

Turpinot iepazīšanos ar mūsu puses izlaiduma klasēm, ciemojamies Elejā, kur pēdējie mēneši līdz lielajam finišam un startam palikuši vienpadsmit skolotājas Daces Zevaličas audzināmajiem divpadsmitajiem – Lindai Ditai Ābolai, Kristapam Bratkus, Ilzei Bukai, Ditai Butnorei, Zlatai Juņevičai, Mārtiņam Klausam, Mārim Landorfam, Sintijai Launagai, Litai Lielcepurei, Zanei Muciniecei un Nilam Šlāganam. Sākumā jaunieši ir nedaudz bikli, bet tad kā no pārpilnības raga sāk birt atmiņas, sapņi un stāsti, kas izveidojuši klasi par vienu kodolu un katru individuāli pastūmuši soli tuvāk nozīmīgajai izvēlei.

«Dažkārt par savējiem gribas teikt kā latviešu sakāmvārdā – ar muti Rīgā, ar darbiem aizkrāsnē! Viņi ir tikai vienpadsmit, bet bieži vien viedokļu dažādība tik liela, ka jārunā ilgi, kamēr tiek pie rezultāta. Taču galvenais, ka viņi nav ļauni cilvēki,» ar smaidu par saviem audzināmajiem teic skolotāja. 
Daudzus viņa audzina jau astoto gadu, kādi piepulcējušies 10. klasē, bet Zane atnāca vien 12. klasē. Pirms tam viņa mācījās Jelgavas Spīdolas ģimnāzijā, bet dzīve iegrozīja, ka tuvāk un izdevīgāk vidusskolu pabeigt Elejā. Arī citi Zanes klasesbiedri nav «tīri elejnieki». Ceļoties jau pulksten 6, viņi skolā ierodas gan no Vilces, gan Lielplatones, gan Bērvircavas. Iespējams, tāpēc jauniešiem neatliek laika un enerģijas savām klases ballītēm un ekskursijām, bet viņi aktīvi piedalās skolas pasākumos un izbraucienos, ar ko saistās dažādi jautri piedzīvojumi. Piemēram, kā 
9. klasē, dodoties uz «Lāču maizes» ceptuvi, viņi uz četrām stundām bez ēdiena un dzēriena iestiga Tīreļpurvā, kamēr autobusu izvilka traktors. Vai kā šogad pa logu vilka ārā lielo skolas Ziemassvētku egli, kuras dekorēšana un novākšana tradicionāli tiek uzticēta divpadsmitajiem.

Jauniešu atmiņu vācelītēs un mobilajos tālruņos saķerti vēl dažādi jautri kadri, kas nu jāliek kopā, lai būtu, par ko mīļi pasmieties žetonvakarā, kas plānots 11. martā. «Mūs raksturo laba humora izjūta. Ir dažādi jociņi, ar ko varam ātri izvest skolotāju. Taču, kad kaut kas jāizlemj, tiešām «iet pa gaisu». Piemēram, tie paši žetongredzeni. Izskatījām kādus vienpadsmit variantus, bet, kad atveda paraugus, izdomājām, ka tomēr vajag citus,» audzinātājas minēto «smago lēmumu pieņemšanu» apstiprina Linda. Īsta plāna nav arī izlaidumam, līdz kuram atlikuši nepilni četri mēneši. Skaidrs, ka tas būs kaut kas atmiņā paliekošs. «Izlaidums iecerēts vairāk ar prieku un labām emocijām. Pērn divpadsmitie beidza ar lielu blīkšķi. Viņi pieskaņotos tērpos dejoja rokenrolu. Vēl joprojām video klīst internetā ar lielu skatījumu skaitu. Tā kā mūsu klasē ir skolas prezidente, domājam, jābūt vēl lielākam blīkšķim,» spriež Lita. Kāds tas būs, vēl paliek noslēpumā. Taču jau zināms, ka notiks balle pie galdiņiem un ar «dzīvo mūziku».


Visu rakstu lasiet piektdienas, 19. februāra, «Zemgales Ziņās»


Foto: Raitis Puriņš un no personīgā albuma