ZZ.lv ARHĪVS

Guntas un Jāņa Miļūnu saimniecībā Tērvetes novadā kūpinātos gaļas produktus iecienījuši daudzi (FOTO)

Agnese Leiburga

2016. gada 19. februāris 16:52

26721
Guntas un Jāņa Miļūnu saimniecībā Tērvetes novadā kūpinātos gaļas produktus iecienījuši daudzi (FOTO)

«Tirdziņos, izrādās, mūs atceras pēc galdautiem,» ar smaidu stāsta zemnieku saimniecības «Vainadziņi» saimniece Gunta Miļūna. Nesen kāds pircējs paziņojis, ka bijis grūti atrast iecienīto kūpinājumu tirgotāju, jo galdiņš bijis pārklāts ar citu galdautu.

Gadu gaitā «Vainadziņu» gaļas izstrādājumi kļuvuši par iecienītiem pārtikas produktiem ne vien tuvējiem Tērvetes novada, bet arī Dobeles, Jelgavas, Rīgas un pat Valmieras apkārtnes iedzīvotājiem. Tiesa, uz tālākām pilsētām saimniece brauc tikai uz īpašiem gadatirgiem – pārāk tāls ceļš un lielas izmaksas. Jelgavā «Vainadziņu» gaļas izstrādājumi nopērkami arī divos veikalos.

Gunta un Jānis sevi dēvē par tā sauktajiem Breša zemniekiem. Tolaik saimniekot Jāņa vecāku mājās sākuši, turot sešpadsmit slaucamas govis, ik dienu uz Jelgavu nodot pārstrādei vests piens. Turētas arī cūkas, kuru gaļa, kā jau kārtīgā lauku saimniecībā pienākas, arī kūpināta. Gunta spriež: «Kādus gadus piecpadsmit noteikti kūpinām.»
Tagad «Vainadziņu» piedāvāto produktu klāstā ir kūpināta karbonāde, šķiņķis, cauraudzis, divu veidu desas, aknu pastēte, aukstā gaļa, citi kūpinājumi un speķis, kas smērējams uz maizes. Nesen iegādāta ierīce, lai varētu pagatavot arī doktordesu un sardeles. «Visu laiku jādomā kaut kas jauns, un cilvēki labprāt vēlas uzēst doktordesu, kas gatavota no īstas gaļas, nevis no sojas un bagātināta ar dažādām krāsvielām. Savukārt mammas grib nopirkt no dabīgām sastāvdaļām pagatavotas desiņas saviem bērniem,» stāsta saimniece. Apliecinājums viņas vārdiem – uz šķīvja saliktās desmaizes patiešām neizskatās pēc lielveikalu ierastās produkcijas izteikti rozā krāsā.


Visu rakstu lasiet piektdienas, 19. februāra, «Zemgales Ziņās»


Foto: Raitis Puriņš