ZZ.lv ARHĪVS

Līga un Andris Pridāni novērojuši, ka pieprasītākās ir klasiskas formas vaska sveces

Santa Logina

2016. gada 12. februāris 15:35

1305
Līga un Andris Pridāni novērojuši, ka pieprasītākās ir klasiskas formas vaska sveces

Izsenis februāris tiek saukts par sveču mēnesi, kurš savu nosaukumu ieguvis no mēneša sākumā atzīmējamās Sveču dienas. Latviešu tautas ticējumi vēsta, ka Sveču diena iezīmē ziemas vidu un ka šajā dienā jālej sveces, jo tad tās ir taisnas un gaiši deg. Biteniekiem Andrim un Līgai Pridāniem aktīvākais vaska sveču liešanas laiks jau aiz muguras – lielākais pieprasījums pēc tām esot ap Ziemassvētkiem un Jauno gadu.

Andra un Līgas saimniecībā Vircavas pagasta Muceniekos ir vairāk nekā simt bišu saimju, un bišu vasks ir viens no saimniecības blakus produktiem, no kura tiek izgatavotas dabīgas vaska sveces. Sveču liešana sākas līdz ar tumšā laika iestāšanos – aktīvākais darba laiks ir novembris, decembris, kad sākas Ziemassvētku tirdziņi. Tad arī pašiem ir vairāk brīva laika, jo beigušies aktīvie darbi dravā. Turklāt vaska sveces nemaz nevar tā izliet, ielikt skapī un lai gaida nākamo tirdziņu – svecēm mainās krāsa un smarža, tās var deformēties. «Šis produkts nepārtraukti ir svaigs. Ja sveces iestāvas, salokās vai kaut ko nepērk, tās tiek pārkausētas,» skaidro Andris.

Ar sveču liešanu nodarbojas Līga. «Tas ir piņķerīgs darbs, meitenēm labāk padodas,» nosmaida Andris. Lai uzsāktu darbu, nepieciešams starta kapitāls – vasks, daktis, formas un speciāla iekārta, kurā ūdens peldē vasks tiek kausēts. «Sarežģītākais ir nodrošināt vaska kvalitāti,» skaidro Andris. Līga papildina – lai svece degot nedūmotu un nesprakšķētu, lai tās krāsa būtu skaista, viendabīga. Nekādās īpašās skolās abi nav gājuši – viss apgūts pašmācības ceļā, lasot biškopības žurnālus un mācoties no pieredzējušāku bitenieku pieredzes.


Visu rakstu lasiet piektdienas, 12. februāra, «Zemgales Ziņās».
Foto: Raitis Puriņš