ZZ.lv ARHĪVS

Par aktualitātēm darba drošībā intervijā «Ziņām» stāsta Valsts darba inspekcijas Zemgales reģiona vadītājs Valdis Dūms

Gaitis Grūtups

2016. gada 8. februāris 23:50

1453
Par aktualitātēm darba drošībā intervijā «Ziņām» stāsta Valsts darba inspekcijas Zemgales reģiona vadītājs Valdis Dūms

– Šogad viens no pirmajiem jūsu iestādes izmeklētajiem negadījumiem Jelgavā bija 26. janvāra Pasta ielas «geizers», kad radās plīsums «Fortum Jelgava» siltumtrasē. Pēc sešām stundām avārija bija novērsta, taču remontdarbos cieta strādnieks. Kas tieši notika, un kāda no tā ir mācība?

Tūlīt pēc avārijas «Fortum» atslēdza no apkures sistēmas bojāto siltumtrases posmu (tādējādi apkure tika pārtraukta 62 daudzdzīvokļu mājās), taču karstais ūdens jeb siltummainis caurulē palika. Trase nav līdzena, tajā izveidojās gaisa korķi, kas piepeši izraisīja hidraulisko triecienu, un metāla tapa, ar kuru avārijas remontdarbu veicēji no uzņēmuma «Komunikāciju vadība» bija aizsituši caurumu bojātajā atvadā, «izšāva» un trāpīja strādniekam pa galvu. Sitiens nebija stiprs, bīstamāks likās applaucējums no karstā ūdens, kas modernajā termoizolētajā caurulē tikpat kā nebija atdzisis. Laimīgā kārtā strādniekam acis ir veselas. Vēl turpinās notikušā izmeklēšana.
Darba aizsardzības likumā ir punkts par vairāku darba devēju sadarbību, kas ir nepieciešama, lai nelaimes gadījumu riski mazinātos. «Fortum Jelgava» nav savas avārijas brigādes, tas ir noslēdzis līgumu ar uzņēmumu «Komunikāciju vadība» par palīdzību avārijas gadījumā, taču izpildītāja nolīgšana avārijas darbiem pilnībā neatbrīvo no atbildības pasūtītāju. 
«Fortum Jelgava», kas šajā gadījumā gribētu paiet malā, nav izņēmums. Daudzi pasūtītāji, ieskaitot pašvaldības, cenšas atkratīties no atbildības par to, kas notiek viņu objektos, kur strādā izpildītāji. Pērnruden Ozolniekos pats, nejauši garām braucot, atklāju, ka Bauskas firma «Viona», kas tur veica kanalizācijas rekonstrukciju, nav nostiprinājusi izraktās tranšejas, bet divarpus trīs metru dziļumā strādnieks strādā bez ķiveres. Būtībā tas ir kaps! Pērn Koknesē kādam Jelgavas novada Svētē reģistrētam uzņēmumam notika nelaimes gadījums, kad, izraktajai tranšejai nogrūstot, cilvēks lauza gūžu un kājas un vēlāk no komplikācijām slimnīcā mira. 
Kopumā nelaimes gadījumu skaits pērn ir mazinājies. Bojāgājušo Jelgavā, Jelgavas un Ozolnieku novadā nebija. Gan jāpiebilst, ka šajā statistikā neietilpst individuālie darba veicēji meža darbos un būvniecībā. Šajās nozarēs diemžēl nelaimes gadījumu ir daudz.    

– Pērn Valsts darba inspekcija reģistrējusi 56 nāves gadījumus darbavietās, kas it kā notikuši dabiski.
Cilvēku veselība neiztur arī no lielajām pārslodzēm – no strādāšanas divos, trijos un pat piecos darbos. Liela daļa no darbavietās mirušajiem bija šoferi.   



Visu rakstu lasiet otrdienas, 9. februāra, «Zemgales Ziņās».

Foto: Raitis Puriņš