ZZ.lv ARHĪVS

Ar smakām neapmierinātos Caune sūta uz Jūrmalu (FOTO)

Gaitis Grūtups

2016. gada 19. janvāris 11:13

13863
Ar smakām neapmierinātos Caune sūta uz Jūrmalu (FOTO)

Dzīvnieku izcelsmes un citu atkritumu vākšanas uzņēmums «Baltic Trade» vakar Vircavas tautas namā rīkoja projekta sabiedrisko apspriešanu, lai paplašinātu savu darbību. Kaut arī vairāki iedzīvotāji minēja, ka ik pa laikam pagastā smird pēc kritušiem dzīvniekiem, sapulce beidzās diezgan mierīgi.
Divdesmit pieci vircavnieki, kā arī novada pašvaldības pārstāvji darbdienas vidū atrada iespēju atbraukt vai atnākt uz Vircavas tautas namu, lai izteiktos par apkārtējās vides tīrību. Klāt bija arī novada domes priekšsēdētājs Ziedonis Caune, kurš minēja, ka ieradies kā Vircavas pagasta Mazlauku ciema iedzīvotājs. Pirms pāris mēnešiem 142 pagasta iedzīvotāji bija parakstījuši vēstuli, kurā starp vairākām citām sūdzībām tika minēts, ka smaka Vircavas ciemā brīžiem ir neciešama. 
Sapulces sākumā Jaunceļmalās agrākajās kolhoza mehāniskajās darbnīcās izvietotā uzņēmuma «Baltic Trade» pārstāve Aija Bitēna teica, ka iepriekš «Ziņās» publicētais fakts, ka uzņēmums prasa 13 reižu palielināt kritušo dzīvnieku vākšanas apjomus, ir domāts ar lielu rezervi jeb «tikai uz papīra». «2014. gadā mēs iekrāvām 2645 tonnas kritušo liellopu un cūku, kā arī kautuves atkritumus. 2015. gadā šis skaitlis bija 3237 tonnas. Savukārt pārtikas produktus, kuriem beidzies realizācijas termiņš, 2014. gadā pieņēmām 668 tonnas un 2015. gadā – 926 tonnas. Ar dzīvnieku atkritumu vākšanu Latvijā sāk nodarboties vēl viens uzņēmums, tādēļ, iespējams, mūsu apjomi mazināsies. Taču katram gadījumam, lai nebūtu jāmaksā sods, ja apjomi pārsniedz iepriekš fiksēto, kārtojam šo atļauju,» skaidroja A.Bitēna.
«Es negribu kašķēties, bet smaka no mašīnām ir nežēlīga. Uz Jaunceļmalām varētu braukt ne caur ciema centru,» ieteica vircavniece Evija Deribo. Viņai pievienojās Dzintars Plūdums, Vilis Balams un daži citi pagasta iedzīvotāji. A.Bitēna nenoliedza, ka varētu būt gadījumi, kad cauri ciemam vestā krava smirdējusi, jo reiz, piemēram, bijis jāved trīs mēnešus laukā gulējušas nosprāgušas cūkas. Turklāt auto konteiners nav hermētisks.
Z.Caune, kura māja atrodas apmēram trīs kilometrus no Jaunceļmalām, uzskata, ka uzņēmējs pamatā ievēro ES vides prasības, turklāt dod darbu 22 darbiniekiem, bet, ja kāds nevar, laukos dzīvojot, pieciest smakas, tam jāpārceļas uz kūrortpilsētu Jūrmalu.


Visu rakstu lasiet otrdienas «Zemgales Ziņās». Foto: Raitis Puriņš