ZZ.lv ARHĪVS

Pussoļa attālumā no Dobeles novada – Glūdas pagasts (FOTO)

Agnese Leiburga

2016. gada 14. janvāris 09:30

24626
Pussoļa attālumā no Dobeles novada – Glūdas pagasts (FOTO)

Pēc jaunākajiem datiem, Glūdas pagastā dzīvo 2874 iedzīvotāji. Tas ir viens no iedzīvotāju skaita ziņā lielākajiem pagastiem Jelgavas novadā. Lielākās apdzīvotās vietas pagastā ir Nākotne, Dorupe un Zemgale, kā arī Viesturi, kur pretstatā daudzām citām vietām iedzīvotāju skaits aug, nevis samazinās. 

«Viesturos pēdējos gados ļoti daudz ieguldīts ceļu uzlabošanā,» stāsta Glūdas pagasta pārvaldes vadītāja Silvija Zīberte, piebilstot, ka pirms sešiem gadiem ceļi brīžiem nav bijuši vispār izbraucami. Tiesa, Viesturos ir arī ceļi, kas atrodas dārzkopības sabiedrības, nevis pašvaldības pārziņā.

No visām pagasta teritorijām visvairāk iedzīvotāju ir Nākotnē – ciemā vien 850, bet, pieskaitot apkārtnē dzīvojošos, – aptuveni 1000. Pārvaldes vadītāja atzīst, ka līdzīgi kā citur novadā un Latvijā cilvēku paliek mazāk, savulaik te dzīvojuši vairāk nekā trīs tūkstoši. «Arī tas, ka tagad par atkritumu izvešanu jāmaksā pēc dzīvoklī pierakstīto skaita, savā ziņā ļāvis paraudzīties uz reālo iedzīvotāju skaitu, jo izdeklarējušies, tie, kas dzīvo, piemēram, ārzemēs. Tagad šis skaitlis varētu būt diezgan reāls,» skaidro S.Zīberte. 

Pa šoseju braucot uz Dobeli, nav viegli saprast, kur beidzas Jelgavas un sākas Dobeles novads. Arī vēstures gaitā robežas bīdītas uz vienu un otru pusi. Tāpēc nezinātājam var šķist dīvaini, ka Glūdas pagastā atrodas skola ar kaimiņu novada ciema nosaukumu – Šķibes pamatskola.

Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 14.janvāra, «Zemgales Ziņās». Foto: Raitis Puriņš