ZZ.lv ARHĪVS

Kaut arī upes klāj ledus, hidrologi uz tā vēl nekāpj (FOTO)

Gaitis Grūtups

2016. gada 7. janvāris 08:42

4787
Kaut arī upes klāj ledus, hidrologi uz tā vēl nekāpj (FOTO)

Pieturoties aukstam laikam, jau otrdien Jelgavā un Kalnciemā uz aizsalušās Lielupes sniegā bija redzamas cilvēka pēdas, kas liecināja – kāds upei gājis pāri. Tomēr Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā nav ziņu par ledus biezumu Lielupē, jo hidrologi uzskata, ka ledus vēl nav pietiekami drošs, lai uz tā kāptu un izdarītu mērījumus. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests ir gatavs palīdzēt nelaimē nonākušajiem, taču nav tiesīgs aizrādīt pārdrošniekam par nepieļaujamu risku.      

Ieslīpa sniegā iemīta ledus taciņa no Kalnciema centra iepretī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta postenim aizved uz Valgundes pagasta Jaundiņģu mājām, kas atrodas Lielupes pretējā krastā. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Kalnciema posteņa jaunais priekšnieks Artūrs Rožkovs stāsta, ka jau otrdien uz Lielupes bija redzami makšķernieki, bet trešdienas rītā kāds vīrs no upes labā krasta nācis uz Kalnciema veikalu iepirkties. «Nezin ko darīs skolēni! Glābšanas dēlis ir gatavībā,» piebilst A.Rožkovs. 

Jelgavas ugunsdzēsēju brigādes komandieris Aleksandrs Koržņevskis stāsta, ka Jelgavā atbildīgie dienesti ir sprieduši, ka vajadzētu līdzīgi kā Rīgā noteikt, kad cilvēku atrašanās uz ledus ir atļauta un kad ne, taču pagaidām tas nav izdevies. Jelgavas pilsētas Pašvaldības policijas pārstāve Sandra Reksce informē, ka ik dienu tiek novērotas publiskās ūdenstilpnes. Piemēram, 29. decembrī pa Driksas ledu staigāja 10 un 12 gadu veci zēni. Policisti veica ar zēniem pārrunas par bīstamību atrasties uz ledus un iespējamajām sekām, kā arī nogādāja puikas mājās pie vecākiem. Līdzīgi preventīvi pasākumi tiek veikti Ozolnieku novadā.  

Kalnciema posteņa glābējs Jurijs Bogdanovs, kas tur strādā jau trīs gadus, domā, ka upes pretējā krastā Valgundes pagastā esošās Kalnciema vidusskolas skolēni problēmas uz ledus neradīs, jo viņi labprātāk brauc mājās ar bezmaksas autobusu. 

Kalnciema posteņa ugunsdzēsības un glābšanas dienesta vīri āliņģī ar airi izmērījuši, ka ledus biezums Lielupē ir ap 10 centimetriem. Pieņemts, ka cilvēka svaru var izturēt arī piecu centimetru biezs, elastīgs svaigi uzsalis ledus. Taču par drošu tiek uzskatīts 10 centimetru biezs.

Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 7.janvāra, «Zemgales Ziņās». Foto: Raitis Puriņš