ZZ.lv ARHĪVS

Jelgavā jaunreģistrēto uzņēmumu vairāk nekā likvidēto

Agnese Leiburga

2016. gada 6. janvāris 11:30

158
Jelgavā jaunreģistrēto uzņēmumu vairāk nekā likvidēto

Analizējot kopējo uzņēmumu skaita bilanci lielākajās Latvijas pilsētās, redzams, ka tikai četrās pagājušajā gadā tā bijusi ar plusa zīmi. Proti, jaunu reģistrēto komersantu skaits bijis lielāks nekā likvidēto vien Jelgavā, Jūrmalā, Rīgā un Valmierā. Pārējās pilsētās likvidēts vairāk nekā reģistrēts vidēji par septiņiem uzņēmumiem, «Ziņas» informē «Lursoft» speciāliste Indra Urtāne.

Jelgavā 2015. gadā reģistrēti 286 jauni uzņēmumi, bet likvidēti 184, 2014. gadā – attiecīgi 305 un 176.

Līdz ar kopējo tendenci valstī samazināties jaunu reģistrēto uzņēmumu skaitam un augt likvidēto skaitam praktiski visās Latvijas lielākajās pilsētās novērota līdzīga situācija, taču izņēmums bijusi Daugavpils, kur pērn reģistrēto uzņēmumu skaits palielinājies, secinājis «Lursoft». Dati liecina, ka lielākais jauno uzņēmumu skaita kritums pērn bijis Jēkabpilī, kur tie reģistrēti par 21 procentu mazāk nekā 2014. gadā, un Rēzeknē, kur samazinājums ir 17 procentu. Kopš 2012. gada kritums turpinās arī Rīgā, kur aizvadītajā gadā reģistrēts 7931 jauns uzņēmums, kas ir par 13 procentiem mazāk nekā gadu iepriekš.

«Lursoft» norāda, ka 2015. gadā jauni uzņēmumi reģistrēti visos Latvijas novados, tiesa gan, atsevišķos novados aktivitāte tradicionāli bijusi ievērojami zemāka nekā novados, kuri veidoti ap kādreizējo rajonu centriem. Zemākais jaunu uzņēmumu skaits pērn bijis Baltinavas un Lubānas novadā – tikai viens uzņēmums. Baltinavas novadā līdztekus vienam jaunam komersantam 2015. gadā reģistrēta arī viena likvidācija, kamēr Lubānas novadā likvidēti trīs. Abos novados pēdējo reizi pozitīva tendence, kad jaunu reģistrēto uzņēmumu skaits pārsniedz likvidēto, bijusi 2013. gadā.

Aizvadītajā gadā divi jauni uzņēmumi reģistrēti Zilupes novadā, savukārt par trim komersantiem vairāk ir Tērvetes, Aglonas un Apes novadā.

Pēc «Lursoft» aprēķiniem, 2015. gadā 36 novados jauno reģistrēto uzņēmumu bijis mazāk par desmit. Pērn bijis pēdējo piecu gadu zemākais jaunreģistrēto uzņēmumu skaits, savukārt likvidēto skaits palielinājies par 57 procentiem.

Līdzīgi kā iepriekšējos gados, arī pērn turpinājis sarukt jaunreģistrēto uzņēmumu skaits. 2015. gadā reģistrēti 13 483, kas ir par 10 procentiem mazāk nekā gadu iepriekš.

Analizējot iepriekšējo gadu datus, redzams, ka jauno uzņēmumu skaits strauji palielinājās 2010. gadā, kad tika atviegloti šo komersantu reģistrācijas noteikumi, ļaujot reģistrēt SIA arī ar samazinātu pamatkapitālu. Jau no pirmajām dienām šī uzņēmējdarbības forma guva lielu popularitāti, un ik gadu vairāk nekā puse no visiem jaunajiem uzņēmumiem bijušas SIA ar samazinātu pamatkapitālu.