ZZ.lv ARHĪVS

Vides dienests rīko sabiedrisko apspriešanu par dzīvnieku izcelsmes atkritumu vākšanas ieceri

LETA

2015. gada 23. decembris 12:18

519
Vides dienests rīko sabiedrisko apspriešanu par dzīvnieku izcelsmes atkritumu vākšanas ieceri

Jelgavas novada Vircavas pagasta tautas namā 18.janvārī plkst.14 Valsts vides dienesta Jelgavas reģionālā vides pārvalde rīkos sabiedriskās apspriešanas sapulci saistībā ar SIA "Baltic Trade" ieceri par dzīvnieku izcelsmes atkritumu vākšanu, uzglabāšanu un pārkraušanu, liecina paziņojums "Latvijas Vēstnesī". Līdzīgu apspriešanu pieprasa arī pašvaldība.

Jelgavas reģionālā vides pārvalde informēja par SIA "Baltic Trade" iesniegumu atļaujas saņemšanai būtisku izmaiņu veikšanai esošajā atļaujā par piesārņojošo darbību. Paredzētā darbība ir - dzīvnieku līķu, dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu un dzīvnieku izcelsmes pārstrādes produktu savākšana, pārkraušana, šķirošana, uzglabāšana, uzglabāšanas noliktavu darbība un polietilēnu atkritumu vākšana, šķirošana, presēšana un uzglabāšana sakarā ar ražošanas jaudas palielināšanu.

SIA "Baltic Trade" infrastruktūra šim mērķim atrodas Jelgavas novada Vircavas pagasta "Jaunceļmalās".

Ar uzņēmuma iesniegumu un tam pievienotajiem dokumentiem sabiedrībai iespējams iepazīties Vircavas pagasta pārvaldē un SIA "Baltic Trade" birojā Rīgā, Krustpils ielā 157a, pie biroja administratores Lilitas Daines.

Sabiedriskās apspriešanas sapulce notiks Vircavas pagasta Tautas namā 18.janvārī plkst.14, savukārt rakstiskus priekšlikumus sabiedrība var iesniegt Jelgavas reģionālajā vides pārvaldē līdz 23.janvārim.

Neskatoties uz to, ka vides pārvalde jau rīko sabiedriskās apspriešanas sanāksmi, šonedēļ Jelgavas novada domes apvienoto komiteju sēdē deputāti atbalstījuši tālākai virzībai uz domes sēdi lēmumprojektu, ar kuru nosaka rīkot sabiedrisko apriešanu šādai iecerei, aģentūru LETA informēja Jelgavas novada pašvaldība Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dace Kaņepone.

Pašvaldības topošajā lēmumā pagaidām gan nav noteikts sabiedriskās apspriešanas laiks un varbūtējās sapulces vieta, tāpēc nav zināms, vai dome organizēs alternatīvu pašvaldības sabiedrisko apspriešanu vai noteiks to, kuru Valsts vides dienests jau noteicis.

Pašvaldības pārstāve informēja, ka patlaban SIA "Baltic Trade" ir piešķirta "B" kategorijas piesārņojošas darbības atļauja dzīvnieku līķu, dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu un dzīvnieku izcelsmes pārstrādes produktu savākšanai, pārkraušanai, šķirošanai, uzglabāšanai, uzglabāšanas noliktavu darbībai un polietilēna atkritumu vākšanai, šķirošanai, presēšanai un uzglabāšanai īpašumā "Jaunceļmalas", kas atrodas Vircavas pagastā.

Savā iesniegumā Valsts vides dienestam uzņēmums paudis vēlmi būtiski palielināt darbības apjomus, kāpinot savākto dzīvnieku līķu, dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu, kā arī savāktā polietilēna atkritumu daudzumu.

Savukārt pašvaldība, neskatoties uz to, ka Valsts vides dienests jau izsludinājis vienu sabiedrisko apspriešanu, pirms jebkāda tālāka lēmuma pieņemšanas uzskata, ka šajā jautājumā nepieciešama sabiedrības iesaiste, jo jau saistībā ar darbību esošajos apjomos konstatēti pārkāpumi.

Pašvaldību satraucot uzņēmuma agrākie pārkāpumi. 2014.gada 9.jūlijā Valsts vides dienesta Jelgavas reģionālās vides pārvalde konstatējusi izsniegtās "B" kategorijas piesārņojošās darbības atļaujas pārkāpumus, arī pašvaldības speciālistu apsekojums 2015.gada 20.maijā licis secināt līdzīgi, savukārt šā gada 7.decembrī pašvaldībā saņemts iesniegums - sūdzība no Vircavas pagasta 142 iedzīvotājiem par smakām Vircavas pagastā saistībā ar uzņēmuma SIA "Baltic Trade" darbību, informēja Kaņepone.

Kaņepone informēja, ka, ņemot vērā minētās bažas un to, ka paredzētā darbība var būtiski ietekmēt vides stāvokli, iedzīvotāju sadzīves apstākļus un nekustamā īpašuma vērtību, Jelgavas novada domes priekšsēdētājs Ziedonis Caune (ZZS) izdevis rīkojumu īpašuma pārvaldei sadarbībā ar SIA "Baltic Trade" pārstāvjiem rīkot sabiedrisko apspriešanu par uzņēmuma ieceri.

Pašvaldības pārstāve pagaidām gan nenosauca, vai pašvaldības rīkotā sabiedriskā apspriešana notiks vienlaikus ar Valsts vides dienesta 18.janvārī rīkoto vai arī tā būs atsevišķa alternatīva sapulce.

2009.gadā reģistrētās SIA "Baltic Trade" īpašnieki ir Pauls Jaunzems (50%) un Igaunijas pilsone Valentina Lossenko (50%). Uzņēmums darbojas otrreizējo izejvielu nozarē, tostarp ar atkritumu un lūžņu vairumtirdzniecību, lauksaimniecības izejvielu, dzīvu lopu, tekstilizejvielu un pusfabrikātu vairumtirdzniecības starpnieka darbību un atkritumu savākšanu, liecina "Firmas.lv" informācija.