ZZ.lv ARHĪVS

Sociālās aprūpes un rehabilitācijas centra Elejas filiāle sper lielus soļus deinstitualizācijas virzienā (FOTO)

Lāsma Antoneviča

2015. gada 17. decembris 09:09

19700
Sociālās aprūpes un rehabilitācijas centra Elejas filiāle sper lielus soļus deinstitualizācijas virzienā (FOTO)

Jelgavas novada Sociālās aprūpes un rehabilitācijas centra (SARC) Elejas filiālē vēl «smaržo pēc krāsas» un gaisā virmo ziedu aromāts. Tur tikko svinīgi atklātas rekonstruētās telpas, kā arī labiekārtotā teritorija. 

Ieguldot vairāk nekā 764 tūkstošus eiro no pašvaldības budžeta līdzekļiem, namā, kur līdzās mājo sociālās aprūpes centrs un pirmsskolas izglītības iestāde «Kamenīte», ne tikai izremontētas vairākas iekštelpas, rekonstruēta iekšējās kanalizācijas, ūdensvada un ugunsdrošības sistēma, ierīkota zibensaizsardzība un videonovērošana, bet arī teritorijā ieklāts bruģis, uzbūvēta nojume, atjaunots žogs, uzlikti soliņi, ierīkots apgaismojums un veikti citi uzlabojumi. Tas ir liels solis, lai centru pēc iespējas pietuvinātu ģimeniskai videi, kas ir būtiski arī deinstitualizācijas (DI) plāna kontekstā, atzīst SARC Elejas filiāles vadītāja Nellija Veinberga.

«Remonts sākās jūlijā un notika ļoti pakāpeniski, bez sarežģījumiem pārvietojoties no telpas uz telpu. Bērniem tas savā ziņā bija interesants piedzīvojums, jo apvienojām grupas un kādiem nācās pagulēt arī uz matračiem,» iespēju piedzīvot vienu no «dzīves mācību stundām» min vadītāja, vēlreiz uzsverot, ka visa centra darbība vērsta uz to, lai īpaši ilgstošajā sociālajā aprūpē esošie bērni «sajustu māju garšu». Tāpēc viņu dzīvošana centrā iekārtota vairākos blokos, kuros ietilpst guļamistabas (līdz astoņiem bērniem), viesistaba, virtuve, kur pašiem gatavot, un plaša dušas telpa, kur novietota veļasmašīna. Turklāt vienas ģimenes brāļi un māsas šajā «dzīvoklītī» dzīvo kopā.

«Ilgstošajā sociālajā aprūpē mums ir bērni no četru līdz 18 gadu vecumam un ilgāk, ja jaunieši turpina mācības. Taču bijuši gadījumi, kad centrā ienāk zīdainīši. Lai viņus nešķirtu no brāļiem un māsām un nevestu uz Rīgu, novada pašvaldība nāca pretī, ka varējām šo aprūpi nodrošināt tepat,» gandarīta N.Veinberga, piebilstot, ka patlaban SARC Elejas filiālē mitinās 30 bez vecāku gādības palikušu bērnu. Vēl četri ievietoti Krīzes centrā, kas nodrošina īslaicīgu (līdz sešiem mēnešiem) sociālās aprūpes pakalpojumu. Piemēram, ja mamma ārstējas slimnīcā, un nav neviena, kas rūpējas par bērniem.

Sperot soli tuvāk patstāvīgai dzīvei, SARC paspārnē darbojas arī «Jauniešu māja», kur patlaban četru darbinieku vadībā sadzīves iemaņas apgūst desmit Elejas «bērnunama» jauniešu no 15 gadu vecuma. Zīmīgi, ka šī «māja» atrodas atsevišķi – Lietuvas ielā 19a. Ceļā uz patstāvību arī fiziskajam attālumam no centra ir liela nozīme, atzīst Elejas filiāles vadītāja.

«Ziņas» jau rakstīja, ka DI plāna vīzija ir līdz 2020. gadam pēc iespējas samazināt bērnu skaitu, kas mitinās sociālās aprūpes iestādēs, nodrošinot viņiem iespēju izaugt ģimenē. Savukārt pašas iestādes paredzēts pārveidot par daudzfunkcionāliem centriem nelielam bērnu skaitam, tāpēc aizvien aktuālāks kļūst potenciālo audžuģimeņu, aizbildņu un adoptētāju jautājums.

Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 17. decembra, «Zemgales Ziņās». Foto: Maksims Šaldajevs