ZZ.lv ARHĪVS

«Eco Lead» draud ar tiesu darbiem

zz.lv

2015. gada 16. decembris 19:10

1572
«Eco Lead» draud ar tiesu darbiem

SIA «Eco Lead» valdes priekšsēdētājs Jurijs Harlamovs informē, ka uzņēmums ir konsultējies ar advokātiem, un apzinājis gatavību vērsties tiesā ar prasību kompensēt investoram zaudējumus, kas radušies, dažiem Kalnciema iedzīvotājiem uzstājīgi protestējot pret svina rūpnīcas celšanu Kalnciema rūpnieciskajā teritorijā.

«Administratīvā tiesa Jelgavā ir nepārprotami pilnībā noraidījusi dažu Kalnciema iedzīvotāju prasību apturēt Jelgavas novada Domes lēmumu par svina rūpnīcas celšanu Kalnciema rūpnieciskajā teritorijā. Ja kāds no desmit tiesvedības iniciatoriem tomēr pārsūdzēs Jelgavas Administratīvās tiesas lēmumu, SIA «Eco Lead» pret konkrētajiem protestētājiem vērsīsies tiesā ar prasību kompensēt investoram radušos zaudējumus,» informē J.Harlamovs.

«Mūsu uzņēmuma darbiniece kā novērotāja atklāti piedalījās Irinas Dolgovas un Aijas Tračumas organizētajā sapulcē Kalnciema kultūras namā 9. decembrī. Aktīvistes, tai skaitā Irina Dolgova, sapulcē nepārprotami lūdza uzņēmuma vadībai nodot ziņu, ka protestētājas ir gatavas tiesāties tik ilgi, kamēr investoriem aptrūksies pacietība un viņi no Kalnciema aizvākšoties,» dzirdēto atstāsta J.Harlamovs.

Viņš uzsver, ka uzņēmuma īpašnieki bijuši iecietīgi pret iedzīvotāju bažām, protestiem un nepatiku un iecietīgi arī tiesvedības laikā, ļaujot tiesai objektīvi izspriest. «Taču tagad jūtam, ka, izmantojot likumā paredzētas iespējas, pret mums tiek plānots turpināt ļaunprātīgu un kaitniecisku darbību. Mums tas nav pieņemami! Tāpēc arī mēs izmantosim likumā paredzētas tiesības vērsties tiesā ar prasību kompensēt mums apzināti nodarītos zaudējumus,» pauž J.Harlamovs.

Viņš uzsver, ka daži iedzīvotāji savu politisko ambīciju dēļ taisa traci un neļauj uzņēmējiem strādāt. Iesniedzot prasību pret protestētājiem, uzņēmumam būs jāsamaksā liela nodeva, taču arī katram no protestētājiem būs jādodas uz tiesu, katram jātērē savs laiks, jāalgo savs advokāts, un tad vairs nepietiks ar skaļu, demonstratīvu un nekonstruktīvu izrādīšanos, tad par savu rīcību katram būs arī jāatbild, lēmumu skaidro J.Harlamovs.

«Mēs respektējam to, ka cilvēkiem var būt bažas, respektējam to, ka cilvēki var pieprasīt no mums vēl lielāku atklātību un informāciju, kā tiks nodrošināta ekoloģiskā drošība. Taču ar šiem aktīvistiem diskusija nav konstruktīva, tur vairāk ir emocijas. Aijas Tračumas un Irinas Dolgovas gadījumā arī politiskās ambīcijas, jo vieglāk ir būt populāriem ar iedzīvotāju biedēšanu, nevis Kalnciemā ielaisto problēmu risināšanu,» uzskata J.Harlamovs.

2015. gada martā Jelgavas Administratīvas rajona tiesas tiesnese Lala Apšeniece pieņēma Kalnciema iedzīvotāju (Žannas Ņečiporukas, Ivana Ņečiporuka, Gaļinas Bušmanes, Tatjanas Daņilovas, Antoņinas Zelčas, Andreja Tračuma, Aigara Suktera, Sergeja Hramčenko, Valentīnas Amirovas) un Vides aizsardzības kluba pieteikumu un ierosināja administratīvo lietu par Jelgavas novada Domes 2015. gada 28. janvāra lēmuma par nolietotu svina akumulatoru pārstrādes rūpnīcas izveidi Kalnciemā atcelšanu. Novembra beigās Administratīvā tiesa Jelgavā pilnībā noraidīja iesniegto prasību.

Lai gan uzņēmējiem Administratīvās tiesas lēmumu nācās gaidīt astoņus mēnešus, J.Harlamovs pēc sprieduma paziņošanas pauda gandarījumu par šādu lēmumu, kura 18 lappusēs detalizēti izklāstīts, kāpēc iedzīvotāju prasība ir pilnībā noraidāma.

«Eco Lead» plānoja jau 2016. gada sākumā Kalnciema rūpnieciskajā zonā (Jelgavas ielā 21) atklāt uzņēmumu, kurā pārstrādātu līdz 15 000 tonnām akumulatoru gadā, saražojot 8700 tonnu svina. Uzņēmēji šajā projektā plāno ieguldīt 8,5 miljonus eiro. Rūpnīcā paredzēts nodarbināt 42 darbiniekus. Līdz ar tiesu darbiem plānotie termiņi ir pagarināti un rūpnīcas atklāšana atlikta uz vairākiem mēnešiem.

«Par Kalnciema drošību esmu pārliecināts! Tāpēc jau mēs ieguldām tik lielu naudu šajā ražotnē, lai tā būtu atbilstoša visiem drošības standartiem. Lielākā daļa no nepieciešamajiem miljoniem ir ieguldījumi nevis ražošanas procesā, bet ekoloģijas vajadzībām, tai skaitā filtri, attīrīšana, specializētās iekārtas,» norāda J.Harlamovs.

Viņš uzskata, kā šāda akumulatorus pārstrādājoša rūpnīca Latvijā ir ļoti nepieciešama. «Oficiāli utilizētos akumulatorus pārstrādā uzņēmi Lietuvā un Igaunijā, bet Latvijā tikmēr plaukst nelegāla un vidi ļoti apdraudošā «mājas pārstāde», kad akumulatora svins tiek pārkausēts teju vai mājas krāsniņā, bet svina lietņi vēlāk nodoti metāllūžņos. Neviens nekontrolē ne izmešus, ne to, kur un kā tiek noliets akumulatoros esošais šķidrums,» rūpnīcas nepieciešamību Kalnciemā skaidro J.Harlamovs. 

Foto: Raitis Puriņš