ZZ.lv ARHĪVS

Laikā neuzbūvētām ēkām NĪN nākamgad būs daudz lielāks

zz.lv

2015. gada 9. decembris 12:04

2435
Laikā neuzbūvētām ēkām NĪN nākamgad būs daudz lielāks

Nākamgad spēkā stāsies izmaiņas pašvaldības saistošajos noteikumos, kas paredz: būvei, kura nav nodota ekspluatācijā vai kurai nav aktīvas būvatļaujas, tiks piemērota paaugstināta nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) likme, informē pašvaldība. Tas Būvinspekcijai ļaus efektīvāk cīnīties ar tiem, kas tīšuprāt novilcina būvju nodošanu ekspluatācijā, lai būtu jāmaksā mazāks NĪN.

Jelgavas pilsētas pašvaldības Būvinspekcijas vadītāja Natālija Ļubina skaidro, ka izmaiņas likumdošanā paaugstinātu NĪN likmi šādām ēkām ļāva piemērot jau no 2015. gada, bet pašvaldība pērn apstiprināja saistošos noteikumus, nosakot gadu pārejas laiku, tādējādi īpašniekiem ļaujot sakārtot savus īpašumus.

Līdz šim nekas neregulēja, cik ilgi var būvēt ēku, un sods varēja tikt piemērots tikai tad, ja ēkā, kas nav nodota ekspluatācijā, jau dzīvo vai notiek komerciālā vai cita darbība. Būvvalde saskārusies arī ar situācijām, kad ēka tīšām netiek nodota ekspluatācijā, lai īpašumam nepalielinātos NĪN. «Ne vienmēr iespējams pierādīt, ka ēkā, kas nav nodota ekspluatācijā, tiešām jau dzīvo cilvēki vai notiek komercdarbība. Tā kā tagad būvniecības process ir terminēts, no nākamā gada paaugstinātu NĪN likmi varēsim piemērot, ja ēka, kurai nav aktuālas būvatļaujas, nav nodota ekspluatācijā,» jelgavniekiem skaidro N.Ļubina.

Saskaņā ar izmaiņām likumdošanā kopš 2013. gada jūlija lielāki un sabiedriski nozīmīgi objekti jāuzbūvē piecu gadu laikā, pārējās ēkas, piemēram, privātmājas, – astoņu gadu laikā. Ja šajā laikā ēka nav pabeigta un nodota eksplu­atācijā, būvatļauju var pagarināt un būvdarbus turpināt, bet jārēķinās, ka īpašumam līdz pat nodošanai ekspluatācijā tiks piemērots paaugstināts NĪN. 

Jelgavas pašvaldības saistošie noteikumi paredz, ka būvei, kuras būvniecībā pārsniegts normatīvajos aktos noteiktais kopējais būvdarbu veikšanas ilgums, ar nākamo mēnesi pēc būvniecības termiņa izbeigšanās līdz mēnesim, kad parakstīts akts par būves pieņemšanu ekspluatācijā, tiek piemērots NĪN trīs procentu apmērā no lielākās (būvei piekritīgās zemes vai būves) kadastrālās vērtības.

«Tas nozīmē, ka nodokļa apmērs būtiski palielināsies. Piemēram, Jelgavā, Niedru ielā, ir privātmāja, kuras būvniecība sākta 90. gados. Ēka joprojām nav nodota eksplu­atācijā – tās īpašnieks principiāli to nedara. Nākamgad NĪN par šo īpašumu no 183 eiro gadā palielināsies līdz 2225 eiro un tāds saglabāsies, kamēr ēka netiks nodota ekspluatācijā,» skaidro N.Ļubina, uzsverot: tas ļaus daudz efektīvāk cīnīties ar iekavētu būvniecību, nepabeigtu ēku pamešanu un graustu rašanos.

Būvinspekcijas vadītāja pieļauj, ka būs gadījumi, kad īpašnieks, lai izvairītos no augstāka NĪN, izlems īpašumu pārdot. Tāpēc viņa, pērkot nepabeigtu īpašumu, aicina pievērst uzmanību būvatļaujas derīguma termiņam – ja tas ir mazs un ēku laikā pabeigt nebūs iespējams, jārēķinās ar paaugstinātu NĪN.

Ikviens jautājumu gadījumā aicināts sazināties ar Būvinspekciju pa tālruni 63005566.

Foto: Raitis Puriņš