ZZ.lv ARHĪVS

«Pitas» garšvielu maisījumu ražotāja Lorita Miķelsone pamazām attīsta savu uzņēmumu (FOTO)

Agnese Leiburga

2015. gada 17. novembris 09:40

4620
«Pitas» garšvielu maisījumu ražotāja Lorita Miķelsone pamazām attīsta savu uzņēmumu (FOTO)

Strādājusi par ekonomisti, IT speciālisti, biroja administratori un dažādos citos amatos, Lorita Miķelsone pati par sevi saka – «cilvēks orķestris». Pirms pāris gadiem, skatoties uz cidonijām, viņai radusies ideja tās izkaltēt. Tagad Lorita savā dzīvoklī griež, smalcina, žāvē un rada visdažādākos «Pitas» garšvielu maisījumus.

«Mums Latvijā svaigi augļi un dārzeņi ir pusotru, divus mēnešus, pēc tam ēdam dienvidniekus. Visi zinātnieki taču stāsta, ka mūsu augļi un dārzeņi ir vērtīgāki, koncentrētāki, tāpēc gribējās izdomāt, kā kaltēt augļus tā, lai nezustu to uzturvērtība,» idejas pirmsākumus atceras uzņēmuma izveidotāja.

L.Miķelsonei ar sava uzņēmuma veidošanu bijis līdzīgi kā ekonomistam, kas ierodas palīgā kādam uzņēmumam: «Tu nevari palīdzēt, pirms nezini problēmas iemeslu. Vispirms jādiagnosticē, kas par vainu, lai neizgudrotu otrreiz riteni. Arī man bija skaidrs, ka sākumā jāsaprot pats žāvēšanas, kaltēšanas process.» 

Pirmā izglītošanās augļu kaltēšanā bijusi pie īsta profesionāļa šajā jomā – profesora Andra Špata Bīriņos, kurš viens no pirmajiem Latvijā sācis ar to nodarboties. Lorita ar pateicību atceras, ka sastapusies ar ļoti atsaucīgu attieksmi un uzklausījusi pirmos padomus, kā rīkoties. Vēlāk izstudēti visi iespējamie materiāli latviešu, krievu un vēlāk arī angļu valodā. Galu galā pamazām nonākts līdz savai kaltēšanas metodei.

Garšvielu ražotāja īpaši uzsver, ka «Pitas» garšvielas ir bez sāls. Arī cukura tajās faktiski nav, vienīgais izņēmums ir kaltētas cidonijas – lai tās varētu saglabāt, cukurs tomēr nedaudz tiek pievienots. 

Garšvielu maisījumi iegādājami apmēram trīsdesmit veikalos visā Latvijā, uz gadatirgiem uzņēmēja dodas reti, jo tam gluži vienkārši neatliek laika. Vislielākie palīgi, lai ar garšvielu ražošanu tiktu galā, ir ģimenes locekļi – vīrs un abi dēli. Viss tiek darīts pašu rokām dzīvoklī Dobelē. Garšaugi tiek audzēti ģimenes mazdārziņā, kā arī draugu lauku īpašumā. 

Visu rakstu lasiet otrdienas, 17. novembra, «Zemgales Ziņās». Foto: Maksims Šaldajevs