ZZ.lv ARHĪVS

Vecā Kalnciema patrioti iestājas par savas baznīcas atjaunošanu (FOTO)

Gaitis Grūtups

2015. gada 13. novembris 10:58

4589
Vecā Kalnciema patrioti iestājas par savas baznīcas atjaunošanu (FOTO)

Jau astoto gadu novembra pirmajā sestdienā Vijas Jansones vadītajā Tīreļu ciema bibliotēkā, kas atrodas līdz 1979. gadam pastāvējušā Kalnciema pagasta centrā, sabrauc ļaudis, kuriem šis pagasts ir sirdij tuvs.

Sarunas un prezentācijas galvenokārt ir par vēsturi un arī to, kas būtu uzlabojams. Saietā pagājušajā sestdienā galvenie temati bija Kalnciema muižā dzimušā Jelgavas pils cēlāja Ernsta Johana Bīrona 325 gadu jubileja, 1839. gadā dibinātā Kalnciema skola (atrodas tagadējā Valgundes pagastā) un tai blakus 1855. gadā tapusī Kalnciema–Klīves baznīca. Pasākuma galvenais rosinātājs astoņu gadu garumā ir stingri pārliecināts kalnciemnieks, tikai 22 gadus vecais Dāvis Beitlers. Puisis nesen Latvijas Universitātē ieguvis bakalaura grādu vēsturē, viņš ir arī baznīcas draudzes ērģelnieks. Dāvis savos gados jau izdevis grāmatas gan par Kalnciema skolu, gan dievnamu.   

«Latvijā daudzas lauku baznīcas padomju laikos piedzīvotajā dievnamu demolēšanā palikušas bez ērģelēm, taču Kalnciema–Klīves baznīcā tās ir saglabājušās. Instrumentu 1934. gadā būvējis latviešu ērģeļmeistars Andrejs Sūnāklis. Viņš nodzīvoja ilgu mūžu un bija vīrs ar vienu aci un vienu roku, taču, par spīti Pirmajā pasaules karā gūtajai invaliditātei, būvēja diženus instrumentus,» stāsta vēsturnieks. Viņš piebilst, ka savulaik Kalnciema–Klīves baznīcā visos lielākajos svētkos ir improvizējis Jēkabs Mediņš. «Ja mēs gribam atjaunot ērģeles, ko izmantos divas reizes mēnesī dievkalpojumos, uz kuriem atnāk pārdesmit draudzei uzticamu cilvēku, tad, godīgi sakot, atjaunošana nebūtu to vērta,» uzskata D.Beitlers.  Pēc viņa domām, Kalnciema–Klīves baznīca varētu kļūt par kultūras centru, kurā notiek akadēmiskās mūzikas koncerti un citi pasākumi. Dievnams varētu būt vairāk iesaistīts arī latviešu strēlnieku piemiņas pasākumos. 

Saieta dalībnieki minēja, ka Jelgavas novads būtu gatavs iesaistīties gan baznīcas, gan arī ērģeļu atjaunošanas līdzfinansēšanā, taču pagaidām nav šādu projekta piedāvājumu no ES. Tikmēr baznīcas stāvoklis kļūst arvien draudīgāks – griesti ir ieliekušies un balstās pret apakšā esošo ērģeļu stabulēm. Pēc Jelgavas novadā izstrādātā projekta aplēsēm, Kalnciema–Klīves baznīcas remonts izmaksātu 110 tūkstošus eiro, savukārt ērģeļu remontam būtu nepieciešami 20–30 tūkstoši eiro. Jāpiebilst, ka 2013. gada novembrī pēc Zolitūdes traģēdijas mācītāja Kaspara Kovaļova vadītā draudze pieņēma lēmumu, ka vecajā dievnama ēkā dievkalpojumus noturēt ir bīstami. Tie notiek blakus esošajā Kalnciema vidusskolā, kas pēc nesen veiktās miljonu vērtās renovācijas ļoti kontrastē ar veco baznīcu.    

Runājot par Kalnciema vidusskolu (kaut arī atrodas tagadējā Valgundes pagastā, tā nav zaudējusi vēsturisko nosaukumu), D.Beitlers uzsvēra, ka baznīca tapa 1855. gadā Vāverkalnā uz zemes, kas jau piederēja 1839. gadā dibinātajai skolai.

Visu rakstu lasiet piektdienas, 13. novembra, «Zemgales Ziņās». Foto: Raitis Puriņš un Gaitis Grūtups