ZZ.lv ARHĪVS

Maksātnespējīgo «Amo Plant» izsolē nopērk Attīstības finanšu institūcija «Altum»

zz.lv

2015. gada 23. oktobris 12:38

3456
Maksātnespējīgo «Amo Plant» izsolē nopērk Attīstības finanšu institūcija «Altum»

Pagājušajā nedēļā notika izsole, kurā izsolīts maksātnespējīgā autobusu ražošanas uzņēmuma «Amo Plant» nekustamais īpašums – ēkas un zeme, ziņo pašvaldība. Divas trešdaļas no īpašuma nosolīja valstij piederošā akciju sabiedrība «Attīstības finanšu institūcija «Altum»».

Izsoli rīkoja «Amo Plant» maksātnespējas administrators Aleksejs Panasins, kurš īpašumu izsolīja trīs daļās – vienā tika pārdota «Amo Plant» administrācijas ēka un ražošanas cehs, otrā – cehs, kurā atrodas koģenerācijas stacija, bet trešā – atsevišķs zemesgabals rūpnīcas teritorijā, kuru sākotnēji bija plānots izmantot ražošanas attīstībai. 

«Altum» apstiprina, ka izsolē piedalījies un nosolījis «Amo Plant» administrācijas ēku un ražošanas cehu. Kā pašvaldību informē «Altum» sabiedrisko attiecību speciāliste Sandra Eglīte, izsolē «Altum» ir nopircis maksātne­spējas procesā esošā uzņēmuma «Amo Plant» īpašumu, kas bija ieķīlāts «Altum». Kopumā tās ir aptuveni divas trešdaļas no uzņēmuma ražotnes. Ražotne nedarbojās jau vairāk kā gadu, taču tagad «Altum» šo īpašumu apsaimniekos un uzturēs labā kārtībā ar mērķi pārdot, lai šī vērtīgā ražotne iespējami ātrāk varētu atsākt darboties.

«Altum» esot bijusi interese tikai par tiem uzņēmuma īpašumiem, kas bija ieķīlāti attīstības finanšu institūcijā, tāpēc otrs cehs viņus neesot interesējis un tā iegādē līdzekļi nav investēti.

Otru cehu, kurā atrodas ražotnes koģenerācijas stacija, izsolē vēlējies iegādāties AS «Ferrus», kas ir arī «Amo Plant» akciju turētājs un kuram pieder pašas koģenerācijas stacijas iekārtas, kas joprojām atrodas ēkā. Taču «Ferrus» pārsolīja cits izsoles dalībnieks, un šo cehu īpašumā ieguva juridiska persona.

«Ferrus» valdes priekšsēdētājs Aleksejs Maslovs skaidro, ka joprojām ir spēkā vienošanās, kas noslēgta starp «Ferrus», Nīderlandes autobusu ražošanas uzņēmumu «VDL» un Jelgavas domi, par autobusu ražošanas atjaunošanu Jelgavā. «Mēs šajā virzienā joprojām strādājam. Arī tikko man bija saruna, kurā apspriedām autobusu ražošanas atjaunošanu Jelgavā. Protams, ka būsim ieinteresēti līdzšinējās «Amo Plant» infrastruktūras izmantošanā. Tāpēc šobrīd gaidīsim, kad noslēgsies darījums – par izsolītajiem īpašumiem tiks samaksāts –, lai pēc tam jau varētu uzsākt sarunas ar jaunajiem īpašniekiem. Pagaidām gan nedomājam par to, ka īpašumus tuvākajā laikā varētu atpirkt, taču ir arī citi sadarbības virzieni – ražotnes ēkas iespējams, piemēram, īrēt, kas ir apspriežams,» izteicies A.Maslovs.

Lai gan administrators atsakās sniegt informāciju par izsoles rezultātiem, pēc pašvaldības rīcībā ir informācija, ka atsevišķo zemesgabalu rūpnīcas teritorijā izsolē iegādājusies kāda fiziska persona. Jau iepriekš ziņots, ka vasarā Jelgavas tiesa pasludināja maksātnespējas procesu autobusu ražotājam AS «Amo Plant», kā arī noteica maksātne­spējas administratoru.

Uzņēmums dibināts 2005. gadā. Uzņēmuma akcionāri ir Maskavas vadība (92,6 procenti), AS «Amo Zil» (4,4 procenti), Jelgavas pilsētas dome (2,7 procenti) un AS «Ferrus» (0,3 procenti).