ZZ.lv ARHĪVS

No vaļasprieka par maizes darbu (FOTO)

Santa Logina

2015. gada 27. augusts 12:59

4082
No vaļasprieka par maizes darbu (FOTO)

Jelgavnieka Kristapa Puriņa aizraušanās – ekoloģisku koka lampu izgatavošana – pamazām pārvēršas nelielā uzņēmējdarbībā, par kuru interese radusies arī ārzemēs. 

Šobrīd piedāvājumā ir divu modeļu lampas – gan griestu, gan grīdas –, bet ir tapuši vēl trīs prototipi, tai skaitā galda lampai. Ideja par ekoloģiskām koka lampām radusies pirms apmēram pusgada. «Veikalu piedāvājumā ir ļoti maz lampu no koka – lielākoties tās ir no stikla vai plastmasas. Ja arī ir koks, tad tas ir kāds atsevišķs elements, metāls un plastmasa būs izmantoti jebkurā gadījumā,» skaidro Kristaps. Pusgada laikā tapuši prototipi un arī gatavās lampas, izstrādāta mājas lapa madeinwood.lv, kurā var veikt pasūtījumus – mājas lapu dizainu Kristaps savulaik apguvis neklātienē LLU un kādu brīdi ar to arī pelnījis naudu. 

Aizraušanās ar koka lampu izgatavošanu saistāma ar interesi par galdniecību – Kristaps izmācījies par kokgriezēju pie meistara Igurda Baņķa Valdemārpilī. Interesanti, ka Kristapa vecvectēvs bijis profesionāls galdnieks. Dzīve puisi aizvedusi arī uz ārzemēm, taču pēc četrarpus gadiem svešumā viņš atgriezās Latvijā un sāka restaurēt radu un draugu mēbeles. 

«Vienu dienu radās vēlme radīt kaut ko jaunu, ne no kā. Tagad modē ir viss ekoloģiskais. Cilvēkiem tas galvenokārt asociējas ar pārtiku, bet ir arī ekoloģiskās preces. Izdomāju – kāpēc ne ekolampas? Tas ir kas tāds, ko vismaz Latvijā neesmu redzējis,» stāsta Kristaps. Tad radies pirmais prototips, tad vēl septiņi, līdz kritiku izturējis pēdējais modelis. 

Pirmās lampas tika dāvinātas radiem, un tad par tām ieinteresējās arī citi.

Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 27.augusta, «Zemgales Ziņu» numurā. Foto: Raitis Puriņš un no personīgā albuma