ZZ.lv ARHĪVS

«Jelgavas dzirnavas» sāk graudu pieņemšanu

zz.lv

2015. gada 8. augusts 08:22

596
«Jelgavas dzirnavas» sāk graudu pieņemšanu

AS «Jelgavas dzirnavas» šonedēļ sākusi jaunās ražas pieņemšanu, ziņo pašvaldība. Ir pieņemtas pirmās rapšu un kviešu kravas, bet pirmā rudzu krava tiek gaidīta augusta vidū.

Uzņēmuma laboratorijas vadītāja Solvita Kalniņa stāsta, ka patlaban pieņemtas 200 tonnas rapšu un 100 tonnas kviešu uzglabāšanai. Savukārt rudzus un bioloģiski audzētos rudzus, kurus «Jelgavas dzirnavās» arī pārstrādās, uzņēmums plāno sākt pieņemt augusta vidū.

«Agrīnajām kviešu šķirnēm ir zemāks proteīna saturs, bet cerams, ka vēlākajām šķirnēm tas būs augstāks. Rapsis ir labas kvalitātes, ar augstu eļļas saturu. Šogad visiem graudiem raksturīgs tas, ka mitrums nav augsts,» jaunās ražas kvalitāti vērtē laboratorijas vadītāja. Viņa atzīst, ka raža šogad padevusies laba, nevis kā pērn, kad ziemāji izsala, bet vēlāk lietavu dēļ zemnieki nevarēja tikt uz lauka. Šogad no lauka nākot sausi graudi un nekas neliecinot par sliktu graudu kvalitāti.

Arī dažviet uz lauka redzamā veldre ražu nav būtiski ietekmējusi, vienīgi šādos laukos raža varētu būt mazāka. Modernie kombaini spēj veldri pacelt. Par graudu iepirkuma cenām S.Kalniņa atturas spriest, tās esot atkarīgas no tirgus pieprasījuma. Jāpiebilst, ka patlaban kviešu cena biržā svārstās ap 180 – 190 eiro par tonnu, taču tā turpina kristies optimistisko ražas prognožu dēļ.

Uzņēmuma izpilddirektors Alvils Dominieks informē, ka šogad uzglabāšanai plānots iepirkt 25 000 tonnu graudu, bet pārstrādei – 12 000 tonnu, kas ir pagājušā gada līmenī.

AS «Jelgavas dzirnavas» spēj vienlaicīgi uzglabāt 55 000 tonnu graudu – rapsi, kviešus, rudzus. Sezonas laikā darbojas trīs pieņemšanas bedres, kas graudus ļauj pieņemt ātri un kvalitatīvi, vēsta uzņēmuma mājas lapa www.jelgavasdzirnavas.lv.

Foto: Ernests Treijs