ZZ.lv ARHĪVS

Ziemāju ražu sola rekordaugstu

Agnese Leiburga

2015. gada 30. jūlijs 10:43

235
Ziemāju ražu sola rekordaugstu

«Atšķirībā no aizvadītā gada šogad ziemāju raža solās būt rekordaugsta – vidēji par 25 procentiem no hektāra vairāk nekā pērn,» informē Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra (LLKC) Augkopības nodaļas vadītājs Oskars Balodis. 

Valstī kultūraugu ražība šogad tiek prognozēta labā līmenī – ziemas kvieši 4,3 tonnas no hektāra, rudzi 3,3 tonnas, tritikāle trīs un ziemas rapši 3,1 tonna no hektāra.

Šogad, vairāk Zemgalē, ziemas kviešos novērota veldre. Lielākoties cietusi Latvijā veidotā šķirne ‘Edvīns’. LLKC speciālisti paredz – ja novākšanas laikā būs sauss, ziemas kviešus izdosies novākt veiksmīgi un pietiekami labas kvalitātes.

LLU mācību un pētījumu saimniecības «Pēterlauki» direktors Merabs Katamadze «Ziņām» apstiprina, ka Zemgalē šogad veldre novērota vairāk nekā citus gadus. «Tomēr tas ir tipiski tieši dažām šķirnēm – latviešu veidotajām ‘Edvīnam’ un mazliet arī ‘Fredim’. Pamatā tas saistīts ar šķirnes īpatnībām – ne visi zemnieki ir pilnībā uzķēruši katrai raksturīgās īpašības.» M.Katamadze skaidro, ka, visticamāk, pretveldres preparāti lietoti, bet nav līdz galam izprasts, cik un kad tie nepieciešami.

«Runājot par novākšanu, viss atkarīgs no laikapstākļiem. Ja būs ilgstoši mitrs, labība, kas ir veldrē, var sadīgt vārpās, un tad sanāks vien lopbarība. Mūsdienu tehnika ļauj šādu labību veiksmīgi novākt, taču tās kvalitāte vienalga būs zemāka,» stāsta M.Katamadze.

Pirmie aizvadītajā nedēļā sākti kult ziemas mieži, un saimnieki ražību jau novērtējuši kā ļoti labu. Nākamie kultūraugi, kas gaida novākšanu, ir agrākās ziemas kviešu šķirnes, piemēram, ‘Fredis’, un ziemas rapši. Ziemas rapšu laukus, kuri apstrādāti ar desikantiem, jau kuļ un, pirmie rezultāti ir iepriecinoši. Masveida ražas novākšana varētu sākties nedēļas beigās vai jaunnedēļ. Salīdzinot ar citām sezonām, kad ziemas rapšus vāca jūlija beigās, to novākšana masveidā sāksies vēlāk nekā parasti. 

«Kā jau ierasts, lielākās ražas plānots iegūt Zemgalē, kur ziemāji padevušies vislabāk. Kopumā ir visi priekšnoteikumi, lai cerētu uz rekordražām no katra hektāra, kā arī uz rekordlielu graudaugu kopražu, ko nodrošina graudaugu platību palielināšanās,» vērtē O.Balodis. 

Foto: Ernests Treijs