ZZ.lv ARHĪVS

Zaļās zemes saimniekotāji (FOTO)

Agnese Leiburga

2015. gada 15. jūlijs 20:42

9412
Zaļās zemes saimniekotāji (FOTO)

Kā radusies doma atvērt bioloģisko preču veikalu, pēdējā laikā esot viens no populārākajiem jautājumiem, ko cilvēki uzdod Marekam un Ingai Gūtmaņiem. Kopš sestdienas Raiņa ielā darbojas viņu izlolotais veikals «Zaļā zeme». 

Doma izveidot ko tādu ģimenē virmojusi jau sen, pirmā ideja pašiem atvērt bioloģisko produktu veikalu radusies Ingai, abiem vēl dzīvojot ārzemēs. Trīs gadus ģimene dzīvojusi Beļģijā, četrus – Šveicē. Tomēr abi, jau dodoties turp, bija pārliecināti, ka atgriezīsies Latvijā. Šī likusies laba ideja, ko uzsākt atgriežoties.

«Mums ir neliels zemes gabals Staļģenē. Jaunībā esam arī nodarbojušies ar lauksaimniecību. Balstoties uz šo faktu, arī domājām, ko mēs varētu darīt,» atzīst Mareks. Pagaidām gan īpašums ir iznomāts citiem, bet tālākā nākotnē Gūtmaņu ģimene iecerējusi tur audzēt kādu produkciju savam veikalam. Tieši meklējumi par to, kā varētu izmantot savu zemes gabalu, lika aizdomāties par veikalu. Veikala īpašnieks gan uzreiz piebilst: «Izveidot veikalu, protams, bija laika ziņā daudz ātrāk un arī vieglāk nekā uzsākt un attīstīt lauksaimniecisko ražošanu. Pirmais tapa veikals, ražošana noteikti nāks vēlāk.»

Pagaidām nekādu negatīvu izjūtu, uzsākot savu biznesu, saimniekiem neesot. Uz jautājumu, vai tas bijis grūti, Mareks atbild ar pretjautājumu: «Kas ir grūti? Noteikti, kā to ņem. Protams, bija jāpastrādā, dažādas lietas jānokārto, bet neteikšu, ka kaut kas no tā būtu ekstrēmi grūti.» Tagad jaunatvērtais veikals ir abu vienīgā darbavieta. Ko darīt, pagaidām pietiekot – gan jānodrošina preču klāsts, gan jāapkalpo pircēji, jo algotu darbinieku «Zaļās zemes» saimniekiem pagaidām nav. Ne mazums laika aizņem arī dažādu ražotāju un audzētāju meklēšana, jo ne visu kontakti atrodami internetā. Šo to atraduši paši, kādus ieteikuši citi. 

Savukārt ar veikala atrašanās vietu pārāk daudz izvēļu nebija – tuvāk centram brīvu telpu neesot bijis. «No sākuma šai vietai īpašu uzmanību nepievērsām, jo likās, ka nedaudz par tālu no centra, bet, kad atbraucām paskatīties telpas, ļoti iepatikās,» stāsta Mareks, atceroties, ka te arī agrāk bijis pārtikas veikals. Īpašniece zinājusi stāstīt, ka jau pēc ēkas uzcelšanas šeit bijis veikals.

Orientēties tieši uz bioloģiskajiem produktiem prātā ienācis Ingai, vēl dzīvojot Šveicē, jo tur novērots, ka procentuāli liela daļa preču veikalos ir tieši bioloģisko saimniecību ražojumi. 

Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 16.jūlija, «Zemgales Ziņās». Foto: Raitis Puriņš