ZZ.lv ARHĪVS

Inga Šabovica un Sanita Avotiņa radījušas apavu zīmolu «SAZ»

Santa Logina

2015. gada 4. marts 19:28

2227
Inga Šabovica un Sanita Avotiņa radījušas apavu zīmolu «SAZ»

«Mūsu izglītības, prasmju, pieredzes un interešu koferītis vienā brīdī sapildījās tādā kombinācijā, kas mudināja sākt ko savu. Tā kā bija interese par dizainu, gribējām kaut ko jaunu, saistītu ar to. Mūsu abu vājība noteikti ir apavi. Sākotnēji mazliet mulsināja sarežģītais izgatavošanas process. Bet tad Sanita teica – ja jau tas ir sarežģīti, tātad tas ir pareizi. Grūdiens bija, un bija jātiek pāri tam slieksnim, ka jāsāk darīt,» stāsta Inga Šabovica. Viņa kopā ar bērnības draudzeni Sanitu Avotiņu pērnā gada rudenī radījusi jaunu apavu zīmolu «SAZ», un abas jaunās uzņēmējas pašlaik piedāvā savu pirmo kolekciju – pavasara un vasaras sezonas sieviešu apavus.

«SAZ» ir pirmais pašmāju zīmols ar skulpturālu koka papēdi, kas ir kolekcijas «odziņa». Tā izveidē izmantots koka saplāksnis, papēdis ir izturīgs un mitrumā nedeformējas. Tajā saskatāms koka dzīslojuma dekoratīvais raksts. Sanita teic, ka papēža izveide ir darbietilpīga un tādu var izgatavot tikai cilvēks, kuram ir gan kurpnieka, gan galdnieka zināšanas un prasmes. 

Papēža izgatavošanā «SAZ» izmanto kokmateriālu pārpalikumus, taču Inga un Sanita uz ekoloģiski ražotu apavu nosaukumu nepretendē. Radīt apavus, kas ir kvalitatīvi, ērti un vizuāli piesaistoši, turklāt ražoti no pilnībā ekoloģiskām izejvielām, neesot iespējams. «Mūsdienās ekoloģiska domāšana, pārpalikumu izmantošana vairs nav mārketinga koncepts, bet pašsaprotama lieta. Ja tu vari kaut ko izmantot, tad tu arī to dari. Latvijas apstākļos liekas pašsaprotami izmantot kokmateriālu pārpalikumus, jo tie ir pieejami. Turklāt mūsu gadījumā tie ir kā dizaina materiāls – papēdis ir gan funkcionāls, gan dekoratīvs,» stāsta Inga.

Tāpat apavos izmantotas dabiskās ādas no Itālijas un Holandes, kā arī tepat Latvijā apdrukātas auduma detaļas.

Visu rakstu lasiet otrdienas, 3.marta, «Zemgales Ziņās». Foto: Raitis Puriņš