ZZ.lv ARHĪVS

LLU zinātnieces piedalījušās ekoloģisko biezeņu «Rūdolfs» izstrādē

Santa Logina

2015. gada 4. februāris 19:25

3357
LLU zinātnieces piedalījušās ekoloģisko biezeņu «Rūdolfs» izstrādē

Salīdzinoši īsā laikā savu vietu Latvijas tirgū ir atraduši zīdaiņiem paredzētie augļu un dārzeņu biezenīši «Rūdolfs», kuru izejvielas tiek iegūtas bioloģiskajās saimniecībās. Tie izstrādāti LLU un Latvijas Valsts augļkopības institūtā Dobelē un tikko saņēmuši Latvijas Zinātņu akadēmijas (ZA) apbalvojumu kā viens no 12 pērnā gada zinātniskajiem sasniegumiem valstī. Drīzumā tirgū blakus augļu un ogu biezenīšiem parādīsies arī biezenīši ar gaļu, tostarp lasi, un piena produktiem.

Vislabākie – sīpoliņi

Sadarbība ar ražotājiem un pētījumi LLU sākušies jau 2010. gadā. Pētījums tapis trīs kārtās, sadarbojoties LLU un Latvijas Valsts augļkopības institūta zinātniekiem. Pētījuma pirmā kārta norisinājusies Dobelē Dalijas Segliņas un Anitas Olšteines vadībā, tur notika augļu un ogu biezenīšu izstrāde. Savukārt pētījuma otrā un trešā kārta noritējusi LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātē attiecīgi asociētās profesores Anitas Blijas un docentes Solvitas Kampuses vadībā. A.Blija vadīja dārzeņu biezenīšu izstrādi, savukārt S.Kampuses vadībā tapuši biezenīši ar gaļu un piena produktiem, un plānots, ka tuvākajā laikā tie nonāks tirgū.

Laika posmā no 2010. līdz 2012. gadam Dobelē izstrādāti desmit augļu un ogu biezeņi, kuru sastāvā dažādās kombinācijās ir āboli, plūmes, ķirbji, smiltsērkšķi, mellenes, upenes. Tika pārbaudītas vairāk nekā 20 augļu un ogu šķirnes, analizēti kvalitātes rādītāji un aprēķināta biezeņu enerģētiskā vērtība. Kā stāsta S.Kampuse, piemēram, ābolu biezenīšiem vislabākie izrādījušies vecie labie sīpoliņi un arī šķirne ‘Telesāre’. 

Bioloģiska saimniekošana – dzīvesveids

Dārzeņu biezeņi LLU izstrādāti no 2012. līdz 2013. gadam. «Pirmais, kas mazam bērnam ir vajadzīgs – lai biezenītis būtu no vietējā reģiona izejvielām. Pamatā ņēmām kartupeļus, burkānus un ķirbjus dažādās kombinācijās un arī atsevišķi ziedkāpostus. Biezenīši sastāv no dārzeņiem un ūdens, kas izmantots vārot un tvaicējot. Ne sāls, ne garšas pastiprinātāji klāt likti netika,» stāsta asociētā profesore A.Blija. 

«Mēs tiecāmies uz to, lai izvairītos no kaut kā lieka pievienošanas. Daudziem biezenīšiem ir klāt rīsu vai cita ciete konsistences uzlabošanai. Dārzeņiem neko klāt nelikām, arī augļu biezeņos centāmies atrast variantus, lai būtu pēc iespējas mazāk kaut kas jāpievieno.»

Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 5.februāra, «Zemgales Ziņās». Foto: Ruslans Antropovs