ZZ.lv ARHĪVS

Bērzu sulu laiks šogad vēl kavējas

Edgars Kupčs

2010. gada 27. marts 11:51

1782
Bērzu sulu laiks šogad vēl kavējas

Atšķirībā no citiem gadiem, kad pirmās bērzu sulas tika iegūtas jau marta vidū vai pat agrāk, šopavasar sulu cienītāji vēl nogaida, kad atkusīs zeme un kokos sāks cirkulēt sulas. Sagaidāms, ka pirmās varētu sākt tecināt tuvāko desmit dienu laikā.

Kā pastāstīja valgundnieks Ģirts Priede, kas šodienas laikrakstā «Zemgales Ziņas» ievietojis sludinājumu ar bērzu sulu piedāvājumu, pagaidām viņa birztalā bērzu sulas vēl netek. Viņš cer, ka sulu kārotāji savlaicīgi pieteiksies, lai zinātu, kādos apjomos sulas jāiegūst. «Ja būs šitik silts, tad jau tuvākajās desmit dienās sulas būs,» viņš atklāj, ka nupat uz beigām iet kļavu sulu laiks. Tās tecinājis kādas trīs nedēļas, dienā no koka iegūstot divus, trīs litrus saldās dziras. Tradicionāli kļavu sulas urbj pirms bērziem, kad visapkārt vēl sniegs, un tās tek tikai dienas laikā, kad iesilst gaiss. «Man ir daudz bērzu un daudz draugu,» Ģirts smejas, ka iepriekšējos pavasaros pēc sulām bijis liels pieprasījums, tāpēc šogad nolēmis iemēģināt roku tirgošanā. Ja interesents vēlēsies līdz 100 litriem sulu, aptuvenā cena sulu laika sākumā varētu būt 10 santīmu litrā, bet, ja virs šā apjoma, tad pie litra varēs tikt par astoņiem santīmiem. «Ziņas» pirms pāris gadiem rakstīja, ka pēdējos 83 gados siltākā ziema un agrais pavasaris jau 10. martā bija pamodinājis bērzus. «Ja bērzu pumpuri ir piebrieduši, tas nozīmē, ka sulas sākušas cirkulēt un tās var tecināt,» toreiz vērtējumu pauda Latvijas Lauksaimniecības universitātes Meža fakultātes Mežsaimniecības katedras profesors Imants Liepa.Lai augšanas punktus nodrošinātu ar šķidrumu un barības vielām, jau iepriekšējos gados koka saknēs nogulsnējušies cukuri un uzkrātas citas vielas. Kā stāstīja profesors, bērza mošanās un organisko vielu cirkulācija vizuāli redzama kā pumpuru piebriešana. «Tad ir sācies īstais sulu laiks,» saka I.Liepa.To, cik sulas saldas, ietekmē gan koka iedzimtības faktori, gan augšanas vieta. Purvainā apvidū cukuri sulā nebūs tik koncentrēti kā uzkalniņā. Speciālists skaidro, ka caurumu stumbrā nevajadzētu urbt augstāk par 40 centimetriem. Šāda rīcība bērzam jau tāpat nodarot skādi, tāpēc katru gadu jāizvēlas cits koks. Taču, ja urbj augstāk par celma vietu, tas neatgriezeniski bojā koksnes kvalitāti, sortimentam šī daļa vairs neder. Taču, kā uzsver profesors, tieši pirmais zemākais bērza baļķis tiek uzskatīts par vērtīgāko un maksā visvairāk. Pa caurumu koksnē iekļūst arī dažādas kaites, piemēram, trupes, tāpēc tāda koksne finierim un citai pārstrādei vairs nav izmantojama. Jāuzsver, ka sulu laika beigās caurums noteikti jāaizdara. To dara ar sausu un apaļu tapu, tad tā piebriedīs un blīvi nosprostos caurumu. «Ja bērzu atstāj sulojot, tas ir huligānisms,» stingrs ir Liepas kungs, piebilstot, ka tādējādi koks mokās pat līdz Jāņiem un ilgāk. Kaut arī bojā neaiziet, vizuāli šāds skats ir ārkārtīgi neestētisks.