ZZ.lv ARHĪVS

«Flora» sākusi ražot ugunsizturīgas durvis

zz.lv

2015. gada 15. janvāris 09:59

1161
«Flora» sākusi ražot ugunsizturīgas durvis

Koka logu un durvju ražotājs SIA «Flora» saņēmis sertifikātu «BM Trada», kas apliecina: uzņēmumā ražotās riekstkoka durvis ir ugunsizturīgas un atbilst Eiropas likumdošanas prasībām par ugunsdrošību. «Dažādās Eiropas valstīs šīs ugunsdrošības prasības durvīm atšķiras, un laiks, cik ilgi durvīm jāspēj izturēt uguns, svārstās no pusstundas līdz stundai. Mūsu ražotās durvis izturēja 73 minūtes,» norāda uzņēmuma direktors Juris Bušs.

«Floras» ražotās durvis tika testētas sertificētā «BM Trada» laboratorijā Lielbritānijā. Uzņēmuma iekšdurvju ražošanas vadītājs Gints Avotiņš stāsta, ka testēšanai paredzēto durvju projektēšana un parauga ražošana aizņēma gandrīz trīs nedēļas intensīva darba. Šajā laikā tika izgatavoti divi dažādi ugunsdrošo durvju paraugi – ar slēptām eņģēm, kas uguns kamerā izturēja 53 minūtes, un ar standarteņģēm, kas izturēja stundu un 13 minūtes ilgu degšanu. «Lai durvis būtu ugunsdrošas, būtisks ir gan materiāls, no kā tās izgatavotas, gan furnitūra. Par to pārliecinājāmies eksperimentā. Durvīm, kuras sadega ātrāk, bija alumīnija eņģes, un 930 grādu karstumā tās pēc 53 minūtēm sakusa. Līdz ar to durvis izkristu un liesmas izplatītos tālāk,» skaidro J.Bušs. Durvīm, kas izturēja ilgāk, eņģēm bija cits metāla sastāvs. Arī pārējā furnitūra bija pasūtīta tāda, lai atbilstu ugunsdrošības prasībām, – rokturi, slēdzenes, blīvgumijas, blīvējumi, kas karstumā izplešas trīs reizes, durvju pildījums. Durvju paraugu ražošanā tika izmantots riekstkoks, bet var izmantot arī ozolu.

Sertifikātu SIA «Flora» saņēma pagājušā gada novembra vidū, un šobrīd ugunsdrošās durvis jau piedāvā tirgū – gan Latvijā, gan Eiropā, gan Krievijā. «Šīs durvis ir piemērotas, piemēram, daudzdzīvokļu mājās, viesnīcās un citos sabiedriskos objektos, kur ir svarīgi, lai ugunsgrēka gadījumā liesmas neizplatītos pa visu ēku, bet maksimāli ilgi paliktu vienā telpā. Tas dod laiku gan glābējiem, gan cilvēkiem, lai evakuētos,» tā J.Bušs, norādot, ka pagaidām durvis izdevies pārdot Latvijā un Lielbritānijā. Durvju cena gan ir atkarīga no dažādām pasūtījuma niansēm, bet J.Bušs atklāj, ka paraugs izmaksājis apmēram 2000 eiro.

Iespējams, durvis tika testētas Lielbritānijā, lai palielinātu savu tirgus daļu šajā valstī. Uzņēmuma direktors norāda, ka Latvijā šādu laboratoriju nav, tāpēc bija jāmeklē varianti aiz valsts robežām. Tuvākās iespējas bija Tallinā vai Helsinkos, tomēr «Flora» izvēlējās Lielbritāniju, jo šajā valstī jau tirgo savu produkciju un šādā veidā cer palielināt noietu šajā tirgū. J.Bušs norāda, ka šobrīd Lielbritānijas tirgus sastāda apmēram piecus procentus no uzņēmuma apgrozījuma.

Durvju transportēšana un sertifikācija, nerēķinot paraugu izgatavošanu, izmaksāja apmēram 9000 eiro, bet būtiski, ka to ražošanai nav jāveic lielas investīcijas – to izgatavošanai tiek izmantotas jau esošās ražošanas iekārtas, pielietojot jaunas tehnoloģijas.

Tiesa gan, pašā uzņēmumā šādas durvis netiek izmantotas, kaut arī 2013. gada septembrī ražotnē izcēlās ugunsgrēks un sadega produkcija apmēram 427 000 eiro vērtībā. J.Bušs norāda, ka tās nav īsti piemērotas ražotnēm, jo ir iekšdurvis, tomēr neizslēdz iespēju, ka nākotnē šādas durvis izmantos savā biroja ēkā.