ZZ.lv ARHĪVS

Noslēgusies vērienīga amatniecības konference

zz.lv

2014. gada 28. oktobris 10:09

294
Noslēgusies vērienīga amatniecības konference

Eiropas amatniecības konferencē „Amatu prasmes ilgtspējīgas ekonomikas veidošanai” Rīgā eksperti no septiņām valstīm akcentējuši nepieciešamību saglabāt amatniecību un attīstīt to atbilstoši mūsdienu straujajai videi, informē Zemgales Plānošanas reģions.
 
„Amatnieki ir daļa no reālās vides, viņi ar to mijiedarbojas – jo īpaši ar kultūru, izglītību un tūrismu,” atklāšanā norādījusi Zemgales Plānošanas reģiona Attīstības padomes priekšsēdētāja, Pļaviņu novada priekšsēdētāja Gunta Žilde. Viņa uzsvēra – mums, latviešiem, darbs ir viens no augstākajiem tikumiem: „Cilvēks, kas savu darbu veic ar vislielāko rūpību un mīlestību, kļūst par meistaru ar zelta rokām!”

Konferencē projekta „Reģionālā sadarbība amatniecības attīstībai” partneri no Bulgārijas, Grieķijas, Nīderlandes, Portugāles, Spānijas un Latvijas, kā arī pieaicinātie eksperti no Lielbritānijas prezentēja savu redzējumu par amatniecību, iespējām uzlabot tās prestižu un nozīmi ekonomikā.

„Tikai mīlestība var radīt kvalitāti, bet kvalitāte rada kultūru. Valsts, kas ar likumu neaizstāv kvalitāti, ir nolemta neveiksmei,” konferencē atgādināja Latvijas Amatniecības kameras goda prezidents Vilnis Kazāks.

Vienlaikus konference bija arī prezentācija trīs gadu laikā projektā „Regio-Crafts” sasniegtajiem rezultātiem. Īstenojot projektu „Regio-Crafts” ir apzinātas mūsdienīgākās metodes amatniecības stiprināšanai 21.gadsimtā, atrasti teicami piemēri prasmju tālāknodošanā, kā arī izvērtētas aktuālākās problēmas, ar kurām saskaras nozare. Piemēram, Nīderlandē, kur ir senas kuģubūves tradīcijas, jaunieši tiek piesaistīti amatniecībai, izmantojot 3D printeru tehnoloģijas, savukārt Bulgāri jauniešus nozarei piesaista etnogrāfiskā muzeja „bērnu zonā”, uzsveros, ka amatnieks ir persona, kas produktus rada ar savām piecām maņām.

„Notikušās diskusijas ir pierādījums, ka amatniecība Latvijā ir aktuāla tēma, un mēs ceram, ka līdz ar šo projektu un notikušajām debatēm „ledus” ir sakustējies, un jau drīzumā redzēsim pavisam jaunu amatniecības uzplaukumu, kas sev līdzi nesīs pagātnes spozmi un prestižu,” cer projekta vadītāja Dace Strautkalne.

Konferences laikā dalībniekiem bija iespēja apskatīt arī Latvijas Mākslas akadēmijas studentu veidotos interjera un sadzīves priekšmetus, kā arī vērot modes nama „Tēma” tērpu skati.

Visas Eiropas reģioni var lepoties ar senām amatniecības tradīcijām, kas izceļ katra senā centra identitāti un līdzi nes pagātnes liecības – savdabīgu kodu, kas atgādina par pagātni. Amatniecība ir nācijas piederības sajūtas veidotāja, un unikālie raksti vai ornamenti veido lokālpatriotismu, ar līdzīgo elementu palīdzību vienlaikus vienojot visus eiropiešus.

Projekta „Regio-Crafts” galvenais mērķis ir stiprināt amatniecības nozīmi Eiropas Savienībā un veicināt sektora attīstību katrā projekta partnerreģionā, tādējādi arī paaugstinot tā lomu ekonomikā. Projekts tiek īstenots INTERREG IV C programmā, tā kopējais budžets ir 1 145 262.62 eiro, kur 85% ir Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējums.