ZZ.lv ARHĪVS

No Ziedugravām – uz skolu

Agnese Leiburga

2014. gada 28. oktobris 09:54

319
No Ziedugravām – uz skolu

Dobeles novada Naudītes pagasta pārvaldes darbiniekiem priekšā pārvākšanās uz citām telpām. Lai arī visos kontaktos vēl norādīta adrese Ziedugravas 5, ar pārvaldes vadītāju Ivaru Brikmani «Ziņas» jau tiekas bijušajā Naudītes pamatskolā, kur turpmāk strādās pagasta pārvalde.
Plašajā skolas ēkā vieta atradīsies gan pirmsskolas izglītības iestādei, gan bibliotēkai ar interneta pieejas punktu, gan kultūras darba un sporta dzīves organizētājiem. Korpuss, kurā tika nodrošināta ēdināšana skolas bērniem, pagaidām paliks tukšs.Lai arī pārmaiņām jāpiemērojas un nelielā skolēnu skaita dēļ saprotami skolas likvidēšanas iemesli, sarunas laikā pārvaldes vadītāja atbildēs ieskanas skumja nots. Varbūt tāpēc, ka pats strādājis par pedagogu, tiesa gan, citviet, varbūt tāpēc, ka ēka speciāli skolas vajadzībām projektēta un celta salīdzinoši nesenā pagātnē – tā atklāta 1991. gadā. Šā gada septembrī bērnu balsis vairs ēku nepiepildīja. Par skolas dzīvi vēl liecina kabinetu nosaukumi uz durvīm, vientuļš globuss un bijušo audzēkņu klašu fotogrāfijas pie sienām. Skolas darbam piemērotās mēbeles tiek citām izglītības iestādēm, bet gaiteņos un kabinetos pamazām tiek sākti remontdarbi, lai savus pienākumus varētu pildīt jau citi speciālisti.Tagad Naudītes bērni pārsvarā brauc mācīties uz Dobeli, daži tiek vesti uz Penkuli, vēl daļa uz Tērvetes novada Annas Brigaderes pamatskolu. No mācību iestādēm vēl Naudītes pagasta Apguldē atrodas Dobeles Amatniecības un vispārizglītojošās vidusskolas Apguldes mācību komplekss.
Jelgavas 4. vidusskolas absolvents
Dobeles novada pašvaldībā I.Brikmaņa pārziņā ir ne tikai Naudītes, bet arī Penkules pagasta pārvaldes vadība. «Trakākais, ka izrādījās – man vajag krietnu laiku, lai apgūtu Naudīti. Tā tikai likās – kaimiņu pagasts, kas tad tur īpašs! Bet te tomēr sava dzīve,» stāsta pārvaldes vadītājs. Lielāko daļu sava darba mūža viņš aizvadījis Penkulē. Strādājis arī Penkules skolā. Sākotnēji gan pedagoga darbs nav bijis prātā. Absolvējis Jelgavas 4. vidusskolas ķīmijas novirziena klasi un tālāk mācījies ķīmiķa arodu. «Cilvēks domā, Dievs dara. Dzīvē viss iegrozās citādi, nekā domājam,» atzīst pārvaldes vadītājs. Tolaik ķīmija bijis populārs mācību priekšmets, un tieši tā apguvei I.Brikmanis izvēlējies mācīties Jelgavā.«Vēlāk, manuprāt, milzīga kļūda tika pieļauta, ļaujot skolēniem pašiem izvēlēties, kādus mācību priekšmetus apgūt vidusskolā. Tad arī Latvijas izglītība nosliecās humanitārajā virzienā. Nevar jaunieši tādā vecumā vēl izlemt, kas viņiem dzīvē būs nepieciešamākais,» domā bijušais skolotājs. «Kad atskārsti, ka kaut kas nav tā, kā vajag, dabūt visu kārtībā ir krietni grūtāk. Izglītība nav tā vieta, kur eksperimentēt! Tur desmit reizes jāpārdomā, pirms kaut ko mainīt.»


Visu rakstu lasiet otrdienas, 28. oktobra, «Zemgales Ziņās».