Jelgavā dzimušas veselīgas brokastis
Izmantojot Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF) atbalstu, sadarbībā ar Enno Ences ģimenes uzņēmumu «Milzu!» LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes zinātnieces Ilga Gedrovica un Sandra Muižniece-Brasava radījušas astoņas sauso brokastu pārslu receptes. Septembrī jaunā produkcija sāka ceļu pie pircējiem, un vienlaikus turpinās jauno recepšu ieviešana ražošanā.
Pusotru gadu LLU docentes projekta vadītājas I.Gedrovicas gaitas saistītas ar Kuldīgu, kur atrodas uzņēmuma «Milzu!» ražotne «Miķeļi». Tajā pagaidām gan strādā tikai trīs cilvēki, tomēr septembrī «Miķeļos» sāka ražot pirmos četrus I.Gedrovicas un S.Muižnieces- Brasavas brokastu pārslu variantus, ko jau piegādā lielveikalu tīkliem. Līdz nākamā gada janvārim plānots apgūt pārējās četras receptes, kuru izstrāde paredzēta ERAF atbalstītajā projektā «Ar šķiedrvielām bagātinātu ekstrudētu pārtikas produktu izstrāde».
«Milzu!» nebaidās sacensties ar milžiem
Jau vairāk nekā divdesmit gadu gan lielos, gan arī diezgan mazos pārtikas veikalos piedāvājumā netrūkst tā saukto brokastu pārslu, taču «Milzu!» produkciju šonedēļ Jelgavas veikalos nemana. Pārdēvējas saka – pirms laika bijušas, taču acīmredzot izpirktas. Uzņēmuma «Milzu!» īpašnieks E.Ence stāsta, ka Rīgas lielveikalos tās vēl esot, un iesaka jelgavniekiem «Milzu!» izstrādājumus lielveikalos pieprasīt. Tad arī no centrālās noliktavas «Milzu!» pārslas tiktu atvestas uz pilsētu, kur tās radītas. Viņš piebilst, ka par jauno produktu interesējušies arī mazāki veikali, taču uzņēmumam trūkst jaudas, lai to piegādātu visiem interesentiem. No sarunas ar uzņēmēju var just, ka nelielam ģimenes uzņēmumam nav viegli konkurēt ar lielražotājiem «Nestle», «Kellogg’s» un citiem, kas jau sen ieguvuši savu vietu pasaules tirgū. Tomēr «Milzu!» apņēmīgi cīnās par savu nišu.
Saldākais nav labākais
«Ziņas» veica «mājas eksperimentu», vakarā virtuvē uz galda bērniem noliekot pirms vairāk nekā simts gadiem Šveicē tapušā uzņēmuma «Nestle» paku, kā arī paku ar «Milzu! veiklumu». Ātrāk iztukšojās ārzemēs ražotā, tajā pārslas bija saldākas, Latvijā ražotais palika vēl brokastīs.
Projekta vadītāja LLU docente I.Gedrovica skaidro, ka no importētajām brokastu pārslām «Milzu!» produkcija atšķiras ar to, ka tās sastāvā nav kukurūzas, emulgatoru, e vielu, mākslīgo krāsvielu. Salīdzinot ar populārākajām brokastu pārslām, «Milzu!» divas vai pat trīs reizes mazāk pievienots cukurs.
Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 23. oktobra, «Zemgales Ziņās». Foto: Gaitis Grūtups
Kategorijas
- Vietējās ziņas
- Jelgava
- Jelgavas novadā
- Ozolnieku novadā
- Latvijas ziņas
- Dobeles, Tērvetes un Auces novadā
- Ekonomika
- Uzņēmējdarbība
- Darba tirgus
- Citas ziņas
- Eiro 2014
- Politika
- Vēlēšanas 2011
- Saeimas vēlēšanas
- Citas ziņas
- Pašvaldībās
- Pašvaldību vēlēšanas 2017
- Saeimas vēlēšanas 2018
- Eiropas Parlamenta vēlēšanas 2019
- Asā hronika
- Policijas ziņas
- VUGD
- Tiesu ziņas
- Citas ziņas
- Kultūra un izklaide
- Teātri
- Izstādes
- Bibliotēkas
- Koncerti
- Citas ziņas
- Kas? Kur? Kad?
- Sports
- Basketbols
- Futbols
- Vieglatlētika
- Citas ziņas
- Hokejs
- Volejbols
- Veselība
- Aktuāli
- Padomi
- Slimnīcās
- Citas ziņas
- Stārķa ziņas
- Lietotāju raksti
- Foto/Video
- Reklāmraksti
- Citas ziņas
- Laikraksta arhīvs
- Afiša
- Izstādes
- Pasākumi un izstādes
- Chocolate & Pepper
- Video
- Aizsaulē
- Statiskas lapas
- Centrāle!
- Dzīvesstils
- Receptes
- Māja un dārzs
- Hobiji
- Pašizziņa
- Citas ziņas
- Mīluļi
- Projekti
- Projekts “Saimnieko gudri”
- Projekts “Kultūras nesēji Zemgalē”
- Projekts “Redzi apslēpto”
- Atbalsts medijiem sabiedriski nozīmīga satura veidošanai un nacionālās kultūrtelpas stiprināšanai latviešu valodā
- Projekts “Rūpēsimies par vidi!”
- Projekts “Kur dzīvosim?”
- Projekts “Mediju kritika”