ZZ.lv ARHĪVS

Jelgavā dzimušas veselīgas brokastis

Gaitis Grūtups

2014. gada 22. oktobris 19:28

3492
Jelgavā dzimušas veselīgas brokastis

Izmantojot Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF) atbalstu, sadarbībā ar Enno Ences ģimenes uzņēmumu «Milzu!» LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes zinātnieces Ilga Gedrovica un Sandra Muižniece-Brasava radījušas astoņas sauso brokastu pārslu receptes. Septembrī jaunā produkcija sāka ceļu pie pircējiem, un vienlaikus turpinās jauno recepšu ieviešana ražošanā. 

Pusotru gadu LLU docentes projekta vadītājas I.Gedrovicas gaitas saistītas ar Kuldīgu, kur atrodas uzņēmuma «Milzu!» ražotne «Miķeļi». Tajā pagaidām gan strādā tikai trīs cilvēki, tomēr septembrī «Miķeļos» sāka ražot pirmos četrus I.Gedrovicas un S.Muižnieces- Brasavas brokastu pārslu variantus, ko jau piegādā lielveikalu tīkliem. Līdz nākamā gada janvārim plānots apgūt pārējās četras receptes, kuru izstrāde paredzēta ERAF atbalstītajā projektā «Ar šķiedrvielām bagātinātu ekstrudētu pārtikas produktu izstrāde».   

«Milzu!» nebaidās sacensties ar milžiem

Jau vairāk nekā divdesmit gadu gan lielos, gan arī diezgan mazos pārtikas veikalos piedāvājumā netrūkst tā saukto brokastu pārslu, taču «Milzu!» produkciju šonedēļ Jelgavas veikalos nemana. Pārdēvējas saka –  pirms laika bijušas, taču acīmredzot izpirktas. Uzņēmuma «Milzu!» īpašnieks E.Ence stāsta, ka Rīgas lielveikalos tās vēl esot, un iesaka jelgavniekiem «Milzu!» izstrādājumus lielveikalos pieprasīt. Tad arī no centrālās noliktavas «Milzu!» pārslas tiktu atvestas uz pilsētu, kur tās radītas. Viņš piebilst, ka par jauno produktu interesējušies arī mazāki veikali, taču uzņēmumam trūkst jaudas, lai to piegādātu visiem interesentiem. No sarunas ar uzņēmēju var just, ka nelielam ģimenes uzņēmumam nav viegli konkurēt ar lielražotājiem «Nestle», «Kellogg’s» un citiem, kas jau sen ieguvuši savu vietu pasaules tirgū. Tomēr «Milzu!» apņēmīgi cīnās par savu nišu.

Saldākais nav labākais 

«Ziņas» veica «mājas eksperimentu», vakarā virtuvē uz galda bērniem noliekot pirms vairāk nekā simts gadiem Šveicē tapušā uzņēmuma «Nestle» paku, kā arī paku ar «Milzu! veiklumu». Ātrāk iztukšojās ārzemēs ražotā, tajā pārslas bija saldākas, Latvijā ražotais palika vēl brokastīs.   

Projekta vadītāja LLU docente I.Gedrovica skaidro, ka no importētajām brokastu pārslām «Milzu!» produkcija atšķiras ar to, ka tās sastāvā nav kukurūzas, emulgatoru, e vielu, mākslīgo krāsvielu. Salīdzinot ar populārākajām brokastu pārslām, «Milzu!» divas vai pat trīs reizes mazāk pievienots cukurs.

Visu rakstu lasiet ceturtdienas, 23. oktobra, «Zemgales Ziņās». Foto: Gaitis Grūtups