ZZ.lv ARHĪVS

Policija reģistrējusi 56 pārkāpumus saistībā ar aģitāciju; drošībnieki sākuši divus kriminālprocesus

Ernests Treijs

2014. gada 5. oktobris 11:30

395
Policija reģistrējusi 56 pārkāpumus saistībā ar aģitāciju; drošībnieki sākuši divus kriminālprocesus

Valsts policija Latvijā reģistrējusi 56 pārkāpumus saistībā ar vēlēšanām un 13 gadījumos sākta administratīvā lietvedība, liecina VP informācija.

Līdz sestdienas, 4.oktobra, plkst.17 policija bija reģistrējusi 39 neatļautas vēlēšanu aģitācijas gadījumus un 11 gadījumos sākta administratīvā lietvedība, taču būtiski incidenti saistībā ar vēlēšanām nav konstatēti. Pārsvarā tā bijusi nenovākta vides reklāma. 

Kā «Zemgales Ziņām» pastāstīja Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļas vecākā inspektore Zane Arāja, Zemgalē tika novērots viens vienīgs pārkāpums, par kuru pat netika sākta administratīvā lietvedība, – pie veikala Neretā nebija novākti aģitācijas materiāli.

3.oktobrī VP sāka desmit administratīvās lietvedības par neatļautu priekšvēlēšanu aģitāciju.

Likums paredz, ka vēlēšanu dienā, kā arī dienu pirms vēlēšanām priekšvēlēšanu aģitācijas materiālu izvietošana elektroniskā plašsaziņas līdzekļa radio programmās un raidījumos, publiskās lietošanas ārtelpās un iekštelpās, preses izdevumos, internetā, institūcijās un kapitālsabiedrībās ir aizliegta, izņemot tādu paziņojumu izvietošanu, kuri informē par partijas vai deputāta kandidāta tikšanos ar vēlētājiem.

Priekšvēlēšanu aģitācijas kārtības un aģitācijas materiālu izvietošanas noteikumu ievērošanas kontroli veic Valsts policija un pašvaldības policija.

Līdz ar to gadījumā, ja iedzīvotāju rīcībā ir informācija par skrejlapām, kas tiek izplatītas, par laicīgi nenoņemtām priekšvēlēšanu reklāmām vai vēlētāju aģitēšanu pie iecirkņiem, iedzīvotāji aicināti vērsties Valsts policijā vai attiecīgās pilsētas pašvaldības policijā.

Par likumā noteiktās priekšvēlēšanu aģitācijas kārtības pārkāpšanu Administratīvo pārkāpumu kodekss fiziskajām personām paredz brīdinājumu vai naudas sodu, bet juridiskajām personām naudas sodu.

Savukārt Drošības policija 4.oktobrī saņēmusi 30 signālus par iespējamiem balsu pirkšanas gadījumiem 12.Saeimas vēlēšanās un par diviem gadījumiem sākusi kriminālprocesu, aģentūrai LETA pastāstīja DP.

Vairumā gadījumu balsu pirkšanas fakts nav apstiprinājies, taču par atsevišķiem signāliem DP turpina veikt pārbaudi.

Šajās parlamenta vēlēšanās saņemto signālu skaits par iespējamo balsu pirkšanu ir lielāks nekā iepriekšējās. Informācija par iespējamo balsu pirkšanu nākusi no dažādiem Latvijas reģioniem, bet pamatā – ārpus Rīgas.

Saņemtā informācija liecina, ka vēlētājiem tiek piedāvātas dažādas materiālas vērtības, tostarp nauda. DP iepriekš arī apstiprināja, ka pārbauda aģentūras LETA novēroto gadījumu Kuldīgā, kur kāds vīrietis treniņbiksēs uz soliņa sēdošai cilvēku kompānijai piedāvājis naudu par balss atdošanu vienai no varas partijām.

Pagājušā gadā pašvaldību vēlēšanās DP saņēma 25 signālus par iespējamiem vēlētāju balsstiesību ietekmēšanas gadījumiem. 2011.gadā Saeimas vēlēšanās par balsu pirkšanu DP bija saņēmusi desmit signālus.

DP atgādina, ka par apzinātu kavēšanu personai brīvi realizēt tiesības vēlēt deputātus un tikt ievēlētai, lietojot vardarbību, viltu, draudus, uzpirkšanu vai citā prettiesiskā veidā, ir paredzēta kriminālatbildība.

Tāpat Krimināllikumā ir noteikta atbildība par apzinātu balsu nepareizu saskaitīšanu, kā arī par apzinātu aizklātas balsošanas pārkāpšanu, ko izdarījusi valsts amatpersona vai vēlēšanu komisijas loceklis.

Par gadījumiem, kad personai ir solīts samaksāt par viņas balsi, DP aicina ziņot pa tālruni 67 208 964 jebkurā diennakts laikā.

Vienlaikus iedzīvotāji aicināti informēt DP arī par gadījumiem, kad pastāv aizdomas par vēlēšanu komisijas locekļa iespējamām pretlikumīgām darbībām, piemēram, apzināti nepareizu balsu saskaitīšanu par labu kādai partijai vai deputāta kandidātam.