ZZ.lv ARHĪVS

Visvairāk balsojuši kultūras namos Jelgavā, Elejā, Kalnciemā un Zaļeniekos

Ernests Treijs

2014. gada 5. oktobris 07:56

2370
Visvairāk balsojuši kultūras namos Jelgavā, Elejā, Kalnciemā un Zaļeniekos

Vēlēšanu rezultāti liecina, ka pārsvaru, par spīti "exit poll", guvusi "Saskaņa", otrajā vietā ir "Vienotība", bet Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) ir trešajā vietā. Jelgavā vietu secība gan ir tieši otrāda – visvairāk balsu saņēmusi ZZS, bet "Saskaņa", zaudējot "Vienotībai" par 15 balsīm, ir trešā.

Kā redzams CVK mājaslapā, Jelgavā nobalsojuši 24 868 cilvēki, kas ir 62,36% no visiem balsstiesīgajiem, Jelgavas novadā – 8014 (45,15%), Ozolnieku novadā – 4209 (60,2%), bet Zemgalē kopumā – 127 476 pilsoņi jeb 56,49%. Jelgavu aktivitātē Zemgales vēlēšanu apgabalā apdzen vienīgi Engures novads ar 68,45% no visiem balsstiesīgajiem. 

Jelgavā izteikta iecirkņu līdere ir iestāde "Kultūra" jeb Jelgavas kultūras nams ar 4280 balsotājiem. Otro un trešo vietu ieņem Valsts ģimnāzija (2842) un Tehnoloģiju vidusskola (2639).  

Jelgavas novadā visvairāk balsotāju ieradušies Elejas saieta namā (752 balsu), Kalnciema (698) un Zaļenieku kultūras namā (697). Ozolniekos lielākā daļa vēlētāju viesojušies domes ēkā (2533).

Interesanti, ka Zemgalē iepriekš nodoto balsi vēlēšanu dienā nav mainījis neviens pilsonis. Visā Latvijā mainīta tikai 41 balss – visvairāk – 19 pilsoņu – domas mainījuši Rīgā.

12.Saeimā visvairāk mandātu ieguvusi partija "Saskaņa" – 24 deputātu vietas.

"Vienotība" jaunajā parlamenta sasaukumā ieguvusi 23 mandātus, Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) – 21, nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) – 17 vietas.

Mārtiņa Bondara vadītā Latvijas Reģionu apvienība (LRA) Saeimā ieguvusi astoņus deputāta mandātus, bet Ingunas Sudrabas vadītā "No sirds Latvijai" (NSL) – septiņus, šodien preses konferencē informēja Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) priekšsēdētājs Arnis Cimdars.

Kā liecina CVK informācija, par "Saskaņu" nobalsojuši 23,13%, par "Vienotību" – 21,76%, par ZZS – 19,62%, par nacionālo apvienību – 16,57%, par NSL – 6,88%, bet par LRA – 6,55%. LRA ieguvusi astoņus mandātus, lai arī par to nobalsojis mazāks vēlētāju skaits nekā par NSL. Par NSL nobalsoja 62 472 vēlētāji, bet par LRA – 60 553 balsstiesīgie.

Pārējās partijas šajās vēlēšanās nav pārvarējušas 5% barjeru. Par Latvijas Krievu savienību nobalsoja 1,58%, par partiju "Vienoti Latvijai" nobalsoja 1,18%, par "Latvijas attīstībai" – 0,9%, par Jauno konservatīvo partiju – 0,7%, par partiju "Brīvība. Brīvs no bailēm, naida un dusmām" – 0,19%, par politisko partiju "Izaugsme" – 0,17%, par "Suverenitāti" – 0,11%,

Uz deputātu vietām 12.Saeimā kandidēja kopumā 1156 pretendenti no 13 sarakstiem.

Rīgas vēlēšanu apgabalā visvairāk vietu ieguvusi partija "Saskaņa" – 12. "Vienotībai" no Rīgas Saeimā būs septiņi pārstāvji, VL-TB/LNNK – pieci, LRA un ZZS – pa trim, NSL – divi.

Vidzemes vēlēšanu apgabalā vislielāko vēlētāju atbalstu ieguvusi "Vienotība". Šai partijai parlamentā no Vidzemes būs septiņi deputāti, VL-TB/LNNK un ZZS – katrai seši, "Saskaņai" – trīs, LRA un NSL – katrai divi.

Zemgales vēlēšanu apgabalā uzvarējusi ZZS, iegūstot četras deputātu vietas. "Vienotībai" un VL-TB/LNNK būs pa trim deputātiem no Zemgales, "Saskaņai" – divi, LRA un NSL – pa vienam.

Arī Kurzemes vēlēšanu apgabalā visvairāk vēlētāju savu balsi atdevuši par ZZS, kas šai partijai dod piecas vietas parlamentā. "Vienotībai" Saeimā būs trīs Kurzemes pārstāvji, nacionālajai apvienībai – divi, LRA, "Saskaņai" un NSL – pa vienam.

Latgales vēlēšanu apgabalā visvairāk balsu ieguvusi partija "Saskaņa". No šī vēlēšanu apgabala "Saskaņu" Saeimā pārstāvēs seši deputāti, "Vienotību" un ZZS – pa trim, VL-TB/LNNK, NSL un LRA – pa vienam.

Patlaban apkopoti vēlēšanu rezultāti 1047 iecirkņos no 1054. Dati nav apkopoti vairākos iecirkņos ārvalstīs. Informācija par tiem varētu būt pieejama rīt vai tuvākajās dienās.

Šis vēl nav galīgais rezultāts, norādīja Cimdars, visi dati tiks pārbaudīti vēlreiz. Latvijas novados vietu sadalījums nemainīsies. Pastāv teorētiska iespēja, ka, saņemot trūkstošo informāciju no ārvalstīm, var mainīties vietu sadalījums Rīgā.

Cimdars informēja, ka galīgie vēlēšanu rezultāti būs divu līdz trīs nedēļu laikā. Šajā laikā tiks pārbaudīti vēlēšanu protokoli, būs izskatītas visas sūdzības un būs noteikts deputātu kopums, kas ir ievēlēts 12.Saeimā. Līdz šim sūdzības CVK nav saņemtas. Sūdzības par pārkāpumiem vēl var iesniegt trīs darbadienu laikā, tomēr, kā prognozēja Cimdars, ir neliela varbūtība, ka varētu būt kādas sūdzības. Spriežot pēc iecirkņu protokoliem, pārkāpumu uz vietas nav bijis.

Kopumā vēlēšanu diena noritējusi labvēlīgā un konstruktīvā gaisotnē, vērtēja CVK priekšsēdētājs.

Vaicāts par kurioziem, Cimdars informēja, ka CVK bija divi gadījumi, kad vēlēšanu iecirkņi nebija pievērsuši uzmanību likumu grozījumiem un vadījās pēc iepriekšējās pieredzes, un pēc ziņu apkopošanas par sarakstiem bija aizgājuši atpūtā. Viens no šiem iecirkņiem atgriezās darbā, bet otrs visu paveica šodien.

Kopumā vēlēšanās piedalījās 913 211 pilsoņi, saņemtas 911 096 aploksnes un 905 096 derīgas vēlēšanu zīmes.

Jau vēstīts, ka saskaņā ar aptaujas datiem pie vēlēšanu iecirkņiem jeb "exit poll" 12. Saeimas vēlēšanās jaunajā parlamenta sasaukumā iekļuvuši seši politiskie spēki, tostarp līdzšinējās valdības partijas. Aptaujas dati liecināja – lai gan tikai ar dažu procentu starpību, bet uzvarētāja ir "Vienotība", apsteidzot "Saskaņu".

Nu jau iezīmējas provizoriskais 12.Saeimas sastāvs. Vairāk nekā puse jeb 59 pašreizējie Saeimas deputāti varētu saglabāt savu mandātu arī pēc 12.Saeimas vēlēšanām, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas publicētā informācija par provizoriskajiem vēlēšanu rezultātiem.

Tātad 41 no ievēlētājiem deputātiem būs jaunpienācēji vai arī deputāti, kuri 11.Saeimā bija ievēlēti, tomēr nolika savu mandātu šī sasaukuma laikā.

No "Saskaņas" 12.Saeimā tika pārvēlēti Vitālijs Orlovs, Jānis Urbanovičs, Andrejs Klementjevs, Boriss Cilēvičs, Sergejs Mirskis, Ivans Klementjevs, Artūrs Rubiks, Sergejs Potapkins, Igors Pimenovs, Ņikita Ņikiforovs, Mihails Zemļinskis, Andrejs Elksniņš, Ivans Ribakovs, Jānis Tutins, Vladimirs Nikonovs, Marjana Ivanova-Jevsejeva, Raimonds Rubiks, Sergejs Dolgopolovs, Jānis Ādamsons, Ivars Zariņš un Valērijs Agešins.

Savukārt no pašreizējiem "Vienotības" pārstāvjiem deputātu mandātus varētu saglabāt Inese Lībiņa-Egnere, Jānis Junkurs, Ainārs Latkovskis, Jānis Upenieks, Vilnis Ķirsis, Romualds Ražuks, Dzintars Zaķis, Andrejs Judins, Ojārs Ēriks Kalniņš, Aleksejs Loskutovs, Ilze Viņķele, Lolita Čigāne, Atis Lejiņš un Jānis Reirs.

No Zaļo un zemnieku savienības parlamentā arī pēc vēlēšanām varētu turpināt darboties Augusts Brigmanis, Andris Bērziņš, Kārlis Seržants, Rihards Eigims, Ingmārs Līdaka, Māris Kučinskis, Jānis Klaužs, Dana Reizniece-Ozola, Aija Barča un Jānis Vucāns.

No pašreizējiem nacionālās apvienības "Visu Latvijai"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK deputātiem pēc 12.Saeimas vēlēšanām parlamentā varētu turpināt strādāt Gaidis Bērziņs, Janīna Kursīte-Pakule, Raivis Dzintars, Jānis Dombrava, Ināra Mūrniece, Inese Laizāne, Einārs Cilinskis, Dzintars Rasnačs, Ilmārs Latkovskis, Inguna Rībena, Imants Parādnieks un Andris Buiķis.

Tāpat Saeimā pārvēlēts deputāti Juris Viļums un Inga Bite, kuri jaunajā sasaukumā pārstāvēs Latvijas Reģionu apvienību.