ZZ.lv ARHĪVS

Laukos balso rosīgāk nekā citām reizēm

Gaitis Grūtups

2014. gada 4. oktobris 16:41

5505
Laukos balso rosīgāk nekā citām reizēm

Gan Ozolniekos, Līvbērzē, gan arī Kalnciemā un Valgundes pagastā, kur «Zemgales Ziņu» korespondents veica vēlētāju aptauju, vēlēšanu iecirkņu priekšnieki atzīmēja, ka vēlētāju aktivitāte ir krietni lielāka nekā šā gada Eiroparlamenta vēlēšanās un arī augstāka nekā 11. Saeimas vēlēšanās.

Līvbērzē Kliederu ģimene novērojusi, ka šoreiz uz vēlēšanām sarosījušies un jautājuši, kā nokļūt līdz iecirknim, arī tādi kaimiņi, kas citkārt vēlēšanās nav piedalījušies. Arī Valgundes iecirkņa vēlēšanu komisijas darbiniece Ligita Ķekare minēja, ka balsot bija atnākusi pensionāre, kas līdz šim to nav darījusi. 

Vairāki no pirmpusdienā Ozolniekos aptaujātajiem vēlētājiem minēja, ka balsos par Nacionālo apvienību, daži bija arī par ZZS un „Vienotību”. Ekspolitiķis Klāvs Olšteins speciāli bija atbraucis uz Ozolniekiem no Rīgas, lai ieliktu plusiņu jelgavniekam Viktoram Valainim, kurš balotējas Zemgales sarakstā. Vairāki valgundieši minēja, ka balsojuši par kaimiņu Kārli Rimšu, kurš pārstāv Latvijas Reģionu apvienību. Kalnciemniece Sandra Badju atklāja, ka viņa balsojusi par sarakstu, kurā ir viņai personīgi pazīstama deputāta kandidāte.

Aptaujājot vēlētājus Kalnciemā, varēja spriest, ka daļa balsoja par „Saskaņu”, kurā kandidē kalnciemniece Irina Dolgova. Jāpiebilst, ka Kalnciemā diezgan daudzi vēlētāji nevēlējās teikt, par ko ir balsojuši, jo tas, viņuprāt, varētu bojāt attiecības ar kaimiņiem. Pensionāre Silvija Ozolniekos minēja, ka viņai simpatizē „No sirds Latvijai”. Savu izvēli viņa motivēja ar domu, ka citādi būtu balsojusi par ZZS, taču vēlas, lai Saeimā ienāk jaunas sejas. Citas partijas, izņemot iepriekš minētās, aptaujājot vēlētājus, netika nosauktas. 

Runājot par plusiem un svītrojumiem vēlēšanu biļetenos, liela daļa aptaujāto teica, ka tādus nav veikuši. Vienīgi kāds valgundietis minēja, ka vēlēšanu listē atstājis neizsvītrotus tikai divus kandidātus, kurus personīgi pazīst un kuriem uzticas.             

Elejas iecirknī, kā noskaidroja «Zemgales Ziņas», vēlētāji konstanti plūduši visu dienu, taču rindas līdz ārdurvīm vai pat tālāk – kā Jelgavā – gan nav bijušas.
 
Foto: Gaitis Grūtups