ZZ.lv ARHĪVS

Līdz dienas vidum Zemgalē aktīvākie vēlētāji Skrīveru novadā. Jelgavas kultūras nams pēc glabāšanā nodoto balsu skaita otrais valstī (papildināts)

Līdz dienas vidum Zemgalē aktīvākie vēlētāji Skrīveru novadā. Jelgavas kultūras nams pēc glabāšanā nodoto balsu skaita otrais valstī (papildināts)

Centrālās Vēlēšanu komisijas mājas lapā ievietotā informācija liecina, ka, salīdzinot 61 vēlēšanu iecirkni, kur no 1. līdz 3. oktobrim bija iespējams nodot balsi glabāšanā (lielā mērā tā ir tā pati iepriekšējā balsošana), aktivitātes ziņā otrajā vietā valstī ir Jelgavas kultūras nama iecirknis. Tam savu balsi bija uzticējuši 1243 vēlētāji. Vairāk vēlētāju bija ieradušies vienīgi iecirknī Rīgas centrā 1. ģimnāzijā. 

Jelgavā gan tas bija vienīgais iecirknis, kur varēja balsot pirms vēlēšanu dienas. Daugavpilī, kur tādu iecirkņu bija trīs, iepriekšējā balsošanā nodotas 1072 balsis, bet Liepājā divos iecirkņos – 1315. 

Visā Latvijā iespēju nodot balsi glabāšanā 12.Saeimas vēlēšanās izmantojuši 30371 jeb aptuveni divi procenti. 

Šodien vēlēšanu iecirkņi balsotājiem būs atvērti no pulksten 7 līdz 20.  Balsot var pēc izvēles jebkurā tuvākajā iecirknī Latvijā vai ārvalstīs. Balsošanas dokuments ir derīga Latvijas pilsoņa pase. Tie vēlētāji, kuriem nav pases, bet ir tikai personas apliecība, piedalīties vēlēšanās var, uzrādot vēlētāja apliecību. Par dalību vēlēšanās pasē vai vēlētāja apliecība tiek izdarīta atzīme – spiedogs.

Ivo, kurš tikko nobalsojis Jelgavas kultūras namā, teic, ka lielas ticības tam, ka kaut kas varētu krasi mainīties, nav. «Balsoju, lai samazinātu kreiso partiju ietekmi un lai latviešu partijām būtu lielāka ietekme. Ņemot vērā pasaules notikumus, jācer, ka tas mazinās kreiso ietekmi.» Ivo jau vairāku gadus balso par vienu un to pašu partiju. Viņš saka, ka cilvēki partijās arī mainoties, nav tā, ka visu laiku var balsot tikai par vieniem un tiem pašiem, tāpēc gan būšot labi.

Jana un Aleksandrs uz vēlēšanām Tehnoloģiju vidusskolā bija ieradušies kopā ar meitu. Redzot, ka gribētāju nobalsot ir tik daudz, ka jāstāv garā rindā pat ārpus skolas, abi priecājas, ka cilvēki nav vienaldzīgi un nāk vēlēt. «Cilvēkiem tomēr ir ticība, ka kaut kas var mainīties uz labo pusi. Gaidām pozitīvas izmaiņas,» saka Jana. «Ticībai jābūt, citādi jau mēs nenāktu un nebalsotu,» piebilst Aleksandrs.

Kāda kundze stāsta, ka vēlēšanas esot svētki. Viņa no ievēlētajiem deputātiem nākotnē sagaida to labāko un gaišāko un cer, ka gan bērniem, gan pensionāriem būs labāka dzīve.

«Uz vēlēšanām eju katru reizi. Man ir svarīgi, kādā valstī dzīvoju es un kādā dzīvos mani bērni. Īstas ticības, ka kaut kas strauji mainīsies, man nav, bet vienaldzīgs cilvēks arī nedrīkst palikt. Vēlēšanas ir laiks, kad varam ko mainīt, tikai žēl, ka cilvēki nesaprot, cik liela vara mums patiesībā ir dota,» saka Guna, piebilstot, ka cilvēkiem vajadzētu rūpīgāk izlemt, par kuru partiju un kuriem politiķiem atdot savu balsi. Viņasprāt, to, kā dzīvosim nākamos gadus, nedrīkst izlemt pēdējā brīdī, tāpēc pirms vēlēšanām būtu rūpīgāk jāiepazīstas ar kandidātu solījumiem un jau paveiktajiem darbiem.

Līdz plkst.12 Saeimas vēlēšanās Zemgalē aktīvāk balsojuši Skrīveru novadā, kur nobalsojuši 911 jeb 29,37% balsstiesīgo, liecina provizoriskie Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) apkopotie dati.

Skrīveru novadam seko Iecavas novads, kur nobalsojuši 1788 jeb 27,4% balsstiesīgo, Aizkraukles novads, kur nobalsojuši 1847 jeb 27.26%, un Vecumnieku novads – 1862 jeb 26,8%.

Zemākā aktivitāte Zemgalē bijusi Salas novadā – 563 jeb 18,18%, Jelgavas novadā – 3467 jeb 19,33%, savukārt Rundāles novadā – 565 jeb 20,16%.

Kopā Zemgalē līdz plkst.12 savu balsi atdevuši 52 057 jeb 22,87% balsstiesīgo. Kā novēroja «Zemgales Ziņas», pie vairākiem iecirkņiem Jelgavā bija izveidojušās rindas.

Šodien 12.Saeimas vēlēšanās līdz plkst.12 Latvijā nobalsojuši jau 328 413 cilvēki, kas no visiem 1 555 186 balsstiesīgajiem ir 21,12%, liecina provizoriskie rezultāti CVK mājaslapā.

Visaktīvākā balsošana sestdienā līdz plkst.12 noritējusi Vidzemē, kur savas balsis jau atdevuši 96 876 vēlētāji jeb 23,97% no kopējā apgabalā reģistrētā vēlētāju skaita – 404 215. Otri aktīvākie šorīt bija Kurzemē – nobalsojuši 46 679 cilvēki, kas ir 23,27% no kopējā apgabalā reģistrēto vēlētāju skaita – 200 628. Trešie aktīvākie vēlētāji līdz pusdienas laikam ir Zemgalē – 52 057 cilvēki nobalsojuši, kas ir 22,87% no kopējā balsstiesīgo zemgaliešu skaita, kas šogad ir 227 616.

Rīgā nobalsojuši 85 824 cilvēki, kas ir 20,69% no 414 777 galvaspilsētā reģistrētajiem vēlētājiem. Latgalē vēlētāju aktivitāte pagaidām viszemākā, jo tur savu balsi nodevuši 46 477 cilvēki, kas ir 20,34% no 228 4515 tur reģistrēto balsstiesīgo kopuma.

Kā ziņo ziņu aģentūra LETA, Tukuma un Bauskas novadā, Jelgavā un Dobeles novadā vēlēšanu diena līdz šim rit bez starpgadījumiem, pašā Dobelē novēro ievērojamu aktivitātes pieaugumu.

Dobeles novada vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Velta Lagzdiņa aģentūru LETA informēja, ka Dobelē priekšpusdienā konstatēta sen nepieredzēta aktivitāte un visos trijos pilsētas iecirkņos esot izveidojušās balsotāju rindas.

Varbūt mazāks aktivitātes pieaugums novērojams Jelgavas pilsētā, un arī šeit vēlēšanu diena pagaidām rit bez starpgadījumiem. Kāds balsotājs bijis priecīgs, ka vēl paspējis novēlēt viņa pases derīguma termiņa pēdējā dienā, informēja Jelgavas pilsētas vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Jānis Dēvics, sekretāre Janīna Mināte.

Arī Tukuma novada vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Inta Kaminska un Bauskas novada vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Juris Gailis informēja, ka viss rit bez starpgadījumiem un vēlētāju aktivitāte esot laba.

Jau ziņots, ka šodien 12.Saeimas vēlēšanās līdz plkst.8 no 954 iecirkņiem Latvijā nobalsojuši jau 21 298 cilvēki, kas no visiem balsstiesīgajiem ir 1,37%, liecina provizoriskie rezultāti CVK mājaslapā.

Visaktīvākā balsošana sestdienas rītā noritējusi Vidzemē, kur savas balsis jau atdevuši 6355 vēlētāji jeb 1,58% no kopējā apgabalā reģistrētā vēlētāju skaita – 401 864. Otri aktīvākie šorīt Zemgalē – nobalsojuši 3310 cilvēki, kas ir 1,47% no kopējā apgabalā reģistrēto vēlētāju skaita. Trešie aktīvākie vēlētāji šorīt ir Kurzemē – 2853 cilvēki nobalsojuši, kas ir 1,44% no kopējā balsstiesīgo vidzemnieku skaita, kas šogad ir 401 864.

Rīgā nobalsojuši 5782 cilvēki, kas ir 1,4% no 412 757 galvaspilsētā reģistrētajiem vēlētājiem. Latgalē vēlētāju aktivitāte pagaidām viszemākā, jo tur savu balsi rīta agrumā nodevuši 2998 cilvēki, kas ir 1,33% no 225 675 tur reģistrēto balsstiesīgo kopuma.

Foto: Santa Logina