ZZ.lv ARHĪVS

Valdība sola papildu atbalstu piensaimniekiem vēl šogad

Guntars Gūte

2014. gada 2. oktobris 19:12

417
Valdība sola papildu atbalstu piensaimniekiem vēl šogad

Latvijas lauksaimniecība izdzīvos. Viennozīmīgi! Vēl šogad piensaimnieki dažādu atvieglojumu veidā varēs saņemt papildu atbalstu, lai pārciestu Krievijas embargo sekas. Tā trešdien tikšanās laikā Jelgavā ar Latvijas piensaimnieku un graudkopju pārstāvjiem uzsvēra Ministru prezidente Laimdota Straujuma («Vienotība»).

Vienlaikus premjere un arī zemkopības ministrs Jānis Dūklavs lauksaimnieku pārstāvjiem norādīja, ka šis noteikti nebūs neatmaksājams finansiāls atbalsts, kā iepriekš piensaimniekiem piešķirtie seši miljoni eiro, bet gan, piemēram, valsts galvojumi aizdevumu ņemšanai.«Tā nebūs dāvana, tie būs kredīta atbalsta finansējumi vai cita veida garantijas, kā tas bija ar iepriekš valdības atvēlētajiem sešiem miljoniem eiro piensaimnieku atbalstam,» uzsvēra J.Gūklavs.

Premjere arī norādīja, ka tiek apspriesta iespēja atbalstu sniegt arī graudkopības nozarei, jo arī graudu cenas pasaules biržās krītas un graudkopjiem rodas grūtības norēķināties ar kreditoriem.«Tādēļ ir jādomā par dažādām atbalsta iespējām lauksaimniecībai kopumā. Tajā skaitā arī graudkopjiem, akcentēja L.Straujuma. 

«Gribu uzteikt gan nozares uzņēmējus, gan arī ministriju par aktīvo darbību jaunu tirgu meklēšanā. Patlaban jau ir labas iestrādes par eksporta iespējām uz Baltkrieviju un citām austrumvalstīm. Mēs ceram, ka arī Eiropas Savienība atbalstīs grūtībās nonākušos uzņēmējus un piedāvās risinājumus Krievijas embargo krīzes pārvarēšanai,» pauda premjere.

Tikšanās laikā piena ražotāju un graudkopju pārstāvji vairāk nekā 1000 lauksaimnieku vārdā arī aicināja valdību radīt atbalsta programmu jaunizveidotiem uzņēmumiem, pirmajos darbības gados tiem piešķirot statusu «Jauns uzņēmums» un piemērojot kritērijus, kas tos nediskriminētu attiecībā pret pieredzējušiem uzņēmumiem un dotu iespēju saņemt pieejamos finanšu līdzekļus. Tas nodrošinātu straujāku jauno uzņēmumu attīstību un vienlīdzīgus konkurences apstākļus. 

«Kā uzņēmums, kas simtprocentīgi pieder Latvijas lauksaimniekiem, mēs esam vienā laivā ar mūsu zemniekiem un saprotam, ka no šīs krīzes iziesim, kļuvuši stiprāki. Mūsu centienus ieiet jaunos tirgos būtu iespējams veikt vēl ātrāk, ja eksporta atbalsta programmās būtu pieejami līdzekļi arī eksporta zīmolu izveidei un jauno tehnoloģiju maksimālo iespēju izmantošanai. Eksporta apdrošināšana būtu labs risinājums situācijās, kad norēķini kavējas vai tiek apgrūtināti. Tas dotu iespējas veikt savlaicīgus norēķinus ar piena piegādātājiem,» norādīja Jelgavas uzņēmuma «Latvijas piens» valdes priekšsēdētāja Anita Skudra.

Sarunā ar «Ziņām» A.Skudra tikšanos ar valdības pārstāvjiem atzina par lietderīgu un konstruktīvu, kaut tā notika tikai dažas dienas pirms nākamās Saeimas vēlēšanām un vēl nav zināms jaunā parlamenta un valdības sastāvs.

«Katrā gadījumā mūsu priekšlikumus šī valdība ir sadzirdējusi un mēs esam saņēmuši skaidru signālu, ka valdība centīsies palīdzēt lauksaimniekiem. Domāju, arī nākamā valdība turpinās atbalstīt lauksaimniekus neatkarīgi no tā, kādi politiskie spēki to veidos,» pauda A.Skudra.

Foto: Guntars Gūte