ZZ.lv ARHĪVS

Konkurences padome atļauj apvienoties «Latraps», «Trikāta KS» un «Latvijas piens»; 1.oktobrī – diskusija

zz.lv

2014. gada 30. septembris 14:12

585
Konkurences padome atļauj apvienoties «Latraps», «Trikāta KS» un «Latvijas piens»; 1.oktobrī – diskusija

18. septembrī Konkurences padome (KP) pieņēma lēmumu atļaut LPKS „Latraps”, LPPKS „Trikāta KS” un SIA „Latvijas piens” apvienošanos, kas īstenota kā SIA „Latvijas piens” pamatkapitāla palielināšana. KP lēmumā secina, ka darījuma rezultātā konkurencei kaitējums netiks nodarīts. 

SIA „Latvijas piens” pieder trim tirgus dalībniekiem – Piensaimnieku kooperatīvajai sabiedrībai „Dzēse”, LPPKS „Trikāta KS” un LPKS „Latraps” –, tomēr nevienai no minētajām sabiedrībām līdz šim nebija izšķirošas ietekmes pār SIA „Latvijas piens”. 2014. gada vasarā tika palielināts SIA „Latvijas piens” pamatkapitāls, kā rezultātā izmainījās procentuālais kapitāldaļu sadalījums starp dalībniekiem un palielinājās LPKS „Latraps” balsstiesības. Tādējādi darījuma rezultātā LPKS „Latraps” un LPPKS „Trikāta KS” kopīgi ieguva izšķirošu ietekmi pār SIA „Latvijas piens”.

Darījuma izpētes laikā KP pievērsa uzmanību trim tirgiem, kuros darbojas iesaistītie uzņēmumi – graudu vairumtirdzniecības tirgum, svaigpiena realizācijas tirgum, kā arī piena pārstrādes un siera ražošanas tirgum. Ņemot vērā, ka katrs apvienošanās dalībnieks darbojas citā tirgū, darījuma rezultātā nenotiks koncentrācija nevienā no konkrētajiem tirgiem, līdz ar to nepastāv bažas, ka varētu tikt negatīvi ietekmēta konkurence.

LPKS „Latraps” ir apvienojušies vairāki simti zemnieku saimniecību, no kurām nevienai nav izšķirošas ietekmes sabiedrībā. Savukārt LPPKS „Trikāta KS” ir apvienojušās gandrīz 200 zemnieku saimniecības, no kurām nevienai nav izšķirošas ietekmes sabiedrībā.

1. oktobrī Latvijas zemniekiem piederošo uzņēmumu „Latvijas piens” apmeklēs premjere Laimdota Straujuma un zemkopības ministrs Jānis Dūklavs. Apmeklējuma laikā viesi iepazīsies ar uzņēmuma attīstības plānu un diskutēs par nozares attīstību ar piena ražotāju un graudkopības uzņēmumu pārstāvjiem, kas pārstāvēs vairāk kā 1000 zemnieku saimniecības. 

„Latvijas piens” ir jauns piena pārstrādes uzņēmums, kas apliecina Latvijas lauksaimnieku spēju uzņemties pilna cikla darbību – no piena ražošanas līdz gatavam augstas kvalitātes produktam. Šogad, lai sekmētu attīstību, piesaistītas arī vietējā kapitāla, graudkopības uzņēmuma „Latraps”, investīcijas. Latvijas lauksaimnieki mērķtiecīgi attīsta savu darbību, tomēr krīzes apstākļos būtiska ir valsts spēja nodrošināt atbalsta pasākumus, lai attīstība netiktu bremzēta. Par akūti nepieciešamajiem atbalsta pasākumiem premjere un zemkopības ministrs, tiekoties uzņēmumā, diskutēs ar piena ražotāju un graudu audzētāju uzņēmumu pārstāvjiem, kas kopumā pārstāvēs vairāk kā 1000 Latvijas zemnieku saimniecības.

Diskusijā piedalīsies:
Anita Skudra, SIA „Latvijas piens” valdes priekšsēdētāja
Uldis Krievārs, LPPKS „Trikāta KS: valdes priekšsēdētājs
Edgars Ruža, LPKS „Latraps” valdes priekšsēdētājs
Indulis Jansons, LPKS „Vaks” valdes priekšsēdētājs
Māris Petrēvics, LPKS „Dzēse” valdes priekšsēdētājs

Apmeklējuma programma:
10.00 – ierašanās
10.05 – 10.30 – iepazīšanās ar ražotni un tās attīstību
10.30 – 11.00 – diskusija par uzņēmuma un nozares attīstību

Lūgums dalībai apmeklējumā un diskusijā reģistrēties elektroniski ramona.kalnina@lvpiens.lv, norādot dalībnieku skaitu, lai uzņēmums varētu nodrošināt ražošanas apmeklējumam nepieciešamo speciālo apģērbu. Papildu informāciju var gūt, rakstot uz minēto e-pastu.

Par uzņēmumu „Latvijas piens”
"Latvijas piens" ir 100% Latvijas zemniekiem piederošs uzņēmums, kas darbu sāka 2012.gada nogalē. Produktu portfeli veido siers, vājpiena koncentrāts un krējums. Eksports industriālo produktu jomā veido 98%, savukārt patēriņa produktu jomā - 17%. Produkti tiek eksportēti uz Lietuvu, Igauniju, Ukrainu, Vāciju, Slovākiju, Lielbritāniju, Izraēlu.